Decizia SUA de a suspenda introducerea taxelor suplimentare pentru o perioadă de 90 de zile pentru majoritatea țărilor lumii vizează și Moldova, au declarat pentru ONE TV reprezentanții Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării. Cu toate acestea, instabilitatea relațiilor comerciale cu SUA ar putea avea un impact negativ asupra economiei și exporturilor Republicii Moldova sau, dimpotrivă, ar putea deschide noi oportunități pentru antreprenorii moldoveni, menționează sursele citate.
Reprezentanți ai Ministerului Economiei, oficiali și exportatori s-au întâlnit pentru a discuta viitoarele relații comerciale cu Statele Unite.
„Pentru multe dintre companiile prezente astăzi, piața SUA a fost una de extindere majoră, în special în 2024, când exporturile noastre au înregistrat o creștere, ajungând la 90 de milioane de dolari SUA. Vrem să transformăm această provocare într-o oportunitate. Autoritățile și mediul de afaceri analizează impactul noilor tarife ale SUA și vom veni cu propuneri concrete pentru fiecare produs exportat”, – a declarat ministrul Economiei, Doina Nistor în cadrul întâlnirii cu exportatorii moldoveni.
Războiul comercial declanșat de SUA, în ciuda suspendării majorării taxelor vamale, ar putea afecta negativ comerțul mondial, ceea ce, cu siguranță, va avea un impact și asupra Moldovei, consideră analistul economic Marin Gospodarenco.
„În acest context Republica Moldova fiind economia mică și dependentă de comerțul extern trebuie să-și protejeze interesele economice și să-și întărească relațiile comerciale cu Statele Unite. Aceasta perioada de pauză autoritățile moldovenești pot valorifica avantajele existente prin promovarea exporturilor competitive, în special în sectoare precum agricultura, vinurile și textilele, care au deja o cerere stabilă pe piața Americană”.
În același timp, analistul Viorel Gîrbu susține că, deși exportul produselor moldovenești către SUA a crescut semnificativ în anul 2024, aceasta nu reprezintă totuși direcția principală de export pentru Moldova.
„Noi întrăm în perioada de turbulențe, dar piața americană oricum nu era una sigură și bună pentru noi, fiindcă este piața mare, care absoarbă foarte mult dar și foarte îndepărtată. Costurile de transport sânt foarte mari. Nu trebuie să venim cu anumite cocnluzii bazîndu-ne pe doar evoluția pe durata unui singur an. În 24 s-a reușit ceva, dar vă dați seama sânt foarte multe factori subiectivi care pot argumenta această creșterea exporturilor și nu sunt factori tot timpul fundamentali”.
Potrivit datelor Ministerului Economiei, în anul 2024, 2,5% din volumul total al exporturilor Republicii Moldova a fost direcționat către SUA, ceea ce reprezintă doar 90 de milioane de dolari. Cele mai exportate produse au fost vinurile – 48% și sucurile, în special cele de mere – 14%.
Lasă un comentariu