Summit-ul anual al ONU privind schimbările climatice de la Baku continuă cu mesaje tranșante, în a treia zi de eveniment. Organizația Meteorologică Mondială a emis un apel SOS, subliniind că ultimul deceniu a fost cel mai fierbinte înregistrat vreodată. Conferința se concentrează pe strângerea a sute de miliarde de dolari pentru a sprijini tranziția globală către surse de energie mai curate și pentru a limita daunele provocate de emisiile de carbon.
Aproape 200 de lideri mondiali participă la summit-ul din Azeirbadjan. Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, le-a spus celor prezenți să „plătească” pentru a preveni dezastrele umanitare provocate de climă.
“ Excelenţe şi prieteni, sunetul pe care îl auziţi este ticăitul ceasului. Suntem în numărătoarea inversă finală pentru a limita creșterea temperaturii globale la 1,5 grade Celsius și timpul nu este de partea noastră”.
Dovezile prezentate de savanți arată că încălzirea globală se accelerează mai rapid decât se anticipa, apropiindu-se periculos de pragul critic al temperaturii medii pre-industriale.
,,Este un alt SOS pentru planetă. Un statut climatic actualizat confirmă că anul 2024 este cela mai fierbinte an înregistrat vreodată. Mai fierbinte chiar decât anul 2023 care a spulberat celelalte recorduri. Astfel, perioada dintre 2015-2024 este declarată cea mai caldă decadă. Baza acestui grafic climatic timp de doar o generaţie este alarmant’’, a spus Celeste Saulo, vicepreşedinte OMM.
Obiectivului principal al summit-ului este convenirea unui acord privind finanțarea anuală a schimbărilor climatice în valoare de până la 1.000 de miliarde de dolari pentru țările în curs de dezvoltare.
,,Doamnelor şi domnilor, trebuie să fim sinceri. Actualele cerectări climaterice şi politicile de mediu ale ONU arată că ne îndreptăm spre o temperature medie globală de 3C. Această temperatură va fi catastrofică pentru miliarde. Va fi o ameninţare pentru comunităţile care au reprezentanţi chiar în această sală’’, a spus Mukhtar Babayev, preşedinte COP29.
La Conferința ONU privind schimbările climatice participă şi preşedinta Maia Sandu care a ţinut un discurs în cea de a doua zi a evenimentului mondial. Şefa statului a menţionat că deşi Republica Moldova este o ţară mică şi are o contribuție minimă la emisiile globale de gaze, este cea mai vulnerabilă din spaţiul European în ce privește efectele schimbărilor climatice.
Lasă un comentariu