SUA respinge categoric decizia Curții Internaționale de la Haga de a emite mandate de arestare pentru premierul israelian Benjamin Netanyahu şi fostul șef al apărării Yoav Gallant. Mandate de arestare care îi vizează pe cei doi oficiali israelieni dar şi pe unul dintre liderii Hamas, au fost emise joi pentru crime de război şi crime împotriva umanităţii în contextul conflictului din Gaza.
„Emiterea mandatelor de arestare de către Curtea Penală Internațională împotriva liderilor israelieni este revoltătoare. Să fie clar încă odată: oricare ar fi insinuările CPI, nu există nicio echivalență – absolut niciuna – între Israel și Hamas. Vom susține întotdeauna Israelul împotriva amenințărilor la adresa securității sale”, se arată în comunicatul de la Casa Albă
Liderii europeni au avut reacții diferite cu privire la respectarea sau ignorarea deciziei de joi a Curții Penale Internaționale. Italia, Irlanda, Belgia, Olanda și Franța au semnalat că ar respecta decizia instanței și l-ar putea aresta pe Netanyahu dacă ar călători în una dintre aceste țări. Austria a declarat că acuzațiile sunt absurde, iar Germania a rămas indecisă subliniind că analizează încă cum să reacționeze. Premierul ungar Viktor Orban, care deține președinția rotativă de șase luni a Consiliului Uniunii Europene a protestat ferm împotriva deciziei și a declarat vineri, la un post de radio, că îl va invita pe omologul său israelian Benjamin Netanyahu să viziteze Ungaria. Orban i-a dat asigurări lui Netanyahu că nu va fi arestat pe teritoriul maghiar.
„Este o intervenție într-un conflict în desfășurare, îmbrăcată în haina legalității, dar de fapt motivată politic. Acest lucru, în sine, este greșit și duce practic la discreditarea completă a dreptului internațional. ”
Decizia nu este una politică și trebuie respectată, a declarat pe de altă parte anterior, șeful diplomației Uniunii Europene, Josep Borrell. Acesta a subliniat joi că hotărârea instanței este obligatorie pentru toate statele membre ale Uniunii Europene, întrucât sunt semnatare ale Statutului de la Roma, cel care a și fondat instituția.
„Aceasta nu este o decizie politică. Este o decizie a unei instanţe, a unei curţi de justiţie, a unei curţi internaţionale de justiţie. Iar decizia instanţei trebuie respectată şi pusă în aplicare.”
Însuși prim-ministrul israelian, Benjamin Netanyahu a descris joi decizia Curții de la Haga drept „o zi neagră în istoria națiunilor.”
,,Curtea Internațională de Justiție, care a fost creată pentru a proteja umanitatea, a devenit astăzi dușmanul umanității. Acesta este un demers antisemit, care are un singur scop: să mă descurajeze pe mine, să ne descurajeze pe noi, de la exercitarea dreptului nostru natural de a ne apăra împotriva dușmanilor care se ridică împotriva noastră pentru a ne distruge.”
În decizia lor, judecătorii de la Haga au spus că există motive rezonabile pentru a crede că Netanyahu și Yoav Gallant sunt responsabili penal pentru acte precum ucidere, persecuție și utilizarea înfometării ca armă de război, ca parte a unui „atac pe scară largă și sistematic împotriva populației civile din Gaza. Israelul a declanșat ofensiva militară în Fâșia Gaza în urma atacului grupării teroriste palestiniene Hamas asupra statului evreu din 7 octombrie 2023. Drept consecință, aproape 1200 de persoane au fost ucise de Hamas, iar alte peste 240 au fost răpiți.
Lasă un comentariu