NOUTĂȚI

Studenții Universității de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” au stat la coadă ore în șir pentru a dona sânge

Compus de Redacția STAR

Studenții Universității de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” au stat la coadă ore în șir pentru a dona sânge. Conștienți de importanța gestului, viitorii medici au oferit un exemplu de solidaritate și responsabilitate, susținând că fiecare picătură de sânge poate însemna o șansă la viață pentru cei aflați în suferință. Evenimentul, cu genericul „Donează sânge – FII EROU” a fost organizat de membrii asociațiilor studențești din cadrul universității, în colaborare cu Centrul Național de Transfuzie a Sângelui.

„ – … Ați băut un ceai, v-ați hidratat? – Da. Da”.

Studenții au fost examinați de personalul medical, iar în timp ce își așteptau rândul pe hol, aceștia ne-au spus că sunt mândri să participe la o astfel de inițiativă.

„Fiind martor la diferite situații care sunt în spitale în care este primordial necesar sângele , nu este o doar o fapta bună dar o datorie a fiecăruia care are posibilitatea de a oferi sânge să o facă”.

„Eu personal am mai donat sânge acum o jumătate de an și acum aștept rândul pentru a dona din nou prin acest act doresc să fac un bine omenirii”.

„Eu de exemplu am o grupa a IV negative și am fost rugat să vin mai des fiindcă este necesar nu doar în zilele organizate de universitate dar și centru național”.

„Cred că trebuie de ajutat. Cine, dacă nu noi? Medicii trebuie să fie primii care fac acest lucru, pentru că noi conștientizăm cel mai bine importanța acestui gest”.

Printre donatori a fost și Jai Saini, student în anul VI la Facultatea Medicină nr. 2, originar din India, care ne-a povestit că donează sânge pentru a șasea oară, iar motivația a venit din timpul stagiilor clinice, unde a asistat la numeroase intervenții chirurgicale, în timpul cărora a conștientizat cât de necesare sunt componentele sanguine.

„Am fost la niște operații unde era nevoie să fie transfuzie de mult sânge și trebuie sânge și era greau că nu era disponibil de grupa care noi avem nevoie. Rog ca fiecare om care are abilitatea si pot să doneze ca să putem salva viața altei persoane”.

Gabriela, studentă în anul I la Medicină Generală, a ales să doneze plasmă. Tânăra spune că puțini aleg să doneze această componentă, deși este foarte importantă, mai ales pentru pacienții cu arsuri grave, probleme de coagulare sau imunitate scăzută.

„Astăzi ma motivate să donez plasma faptul că plasma donează mai puține persoane și este mult mai importantă în unele situații de cât masa eritrocitară sau sângele”.

În acest an, numărul studenților care au participat pentru a dona componente sanguine este mai mare decât anul trecut, ajungând la aproximativ 300, afirmă organizatorii.

„Acest eveniment în organizăm în fiecare an de obicei de două ori, iar scopul este unul nobil de a salva vieți fiind studenți la universitatea de medicină, studenții s-au mobilizat și sperăm să ne îndeplinim scopul”, a spus studentul anului II, Nicolina Timofte.

Anual, instituțiile medicale din Republica Moldova efectuează peste 150.000 de transfuzii de sânge. Cele mai multe dintre acestea se realizează la Institutul de Medicină Urgentă, la Spitalul Clinic „Timofei Moșneaga’ și la Institutul Oncologic.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu