NOUTĂȚI

Stocurile de carne de porc s-ar putea epuiza în următoarele patru luni

Compus de Redacția STAR

Stocurile de carne de porc ar putea fi suficiente doar pentru următoarele patru luni. Anunțul a fost făcut de ministra Agriculturii și Industriei Alimentare, Ludmila Catlabuga, care a declarat că a avut mai multe discuții atât cu crescătorii de animale, cât și cu procesatorii din domeniu. Această situație survine în urma depistării celui mai mare focar de pestă porcină africană din țară, în satul Roșcani din Anenii Noi, unde peste 65 de mii de porci au fost sacrificați. Decizia de a îngropa animalele în loc de a le incinera a stârnit controverse, iar autoritățile locale au cerut explicații. Ministra Agriculturii a răspuns că nu exista infrastructura necesară pentru incinerarea porcilor.

Ministra Agriculturii, Ludmila Catlabuga susține că autoritățile monitorizează piața, întrucât aceasta să fie asigurată cu carne de porc.

,,Crescătorii de animale ne asigură 3-4 luni, stocurile sunt. Stocurile care sunt pot asigura segmentul de procesare cu materie primă. Într-adevăr îngrijorări sunt de nu cumva de să apară această lipsă de materie primă. Crescătorii sunt într-o situație mai dificilă, dar ei caută soluții de a asigura piața cu carne și să nu avem într-un final prețuri majorate”.

După ce autoritățile au decis înhumarea celor 65 de mii de porci în extravilanul satului Roșcani, primarul localității, Constantin Morari a solicitat o explicație detaliată cu privire la alegerea acestei soluții în locul incinerării. Primarul menționează că autoritățile locale au pus la dispoziție terenuri pentru analiză în apropierea fermei, respectând cerințele impuse.

„Am dorit să înțelegem de ce s-a ales această variantă și cum vor fi gestionate posibile probleme legate de proliferarea șobolanilor după închiderea focarului. A scris primarul satului Roșcani.”

În replică ministra Agriculturii, susține că țara noastră nu dispune de posibilități pentru incinerarea animalelor.

,,Astăzi nu există ingeneratoare în țară și nici măcar în țările vecine, pentru că noi am preluat legătura nemijlocit din momentul suspiciunii”.

Și ministrul Mediului, Sergiu Lazarenco dă asigurării că se respectă toate normele de înhumare a animalelor pentru a nu fi declanșată o catastrofă ecologică.

,,Înțeleg că se înhumează în groapa de gunoi locală. Și perimetru gropii, respectă inclusiv și perimetrul zonei de protecție a râului Bîc. Înțeleg că solul este preponderent lutos, ceea ce este o primă barieră pentru nu a ajunge în apele subterane. Și noi ne îngrijim ca să fie respectat planul elaborat de ANSA”.

La mijlocul lunii martie, cea mai mare fermă de porci din țară – ferma din satul Roșcani, raionul Anenii Noi, a fost afectată de pestă porcină africană. Pentru ONE TV, unii procesatorii au spus că dacă autoritățile nu vor interveni cu unele măsuri pentru a asigura piața cu materie primă, prețurile produselor din carne ar putea crește de la 35 până la 60 de procente. De asemenea, aceștia au mai spus că deficitul de carne locală poate să ajungă timp de 18 luni la aproape 33 de mii de tone.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu