Starea de urgență, emisă pentru 60 de zile în contextul situației energetice, expiră în data de 13 februarie și nu va fi prelungită, a anunțat joi premierul Dorin Recean. Șeful Cabinetului de miniștri susține că ,,la această etapă au fost create condiții pentru asigurarea cu gaze naturale a regiunii transnistrene, fără a mai fi necesar regimul stării de urgență. Aceasta a fost necesară pentru a putea cumpăra gaze și energie electrică, în condițiile în care Rusia a oprit livrările de gaze către regiunea transnistreană”, a precizat Dorin Recean după ședința Comisiei pentru Situații Excepționale în timpul căreia s-a decis că 1.2 miliarde de lei oferite de mai multe țări partenere vor fi alocate pentru fondul de compensații astfel încât să fie acoperită creșterea tarifelor pentru încălzire.
Astfel, cetățenii înscriși în programul de compensații vor primi pentru sezonul de încălzire, inclusiv pentru luna martie, un sprijin lunar ce variază între 500 și 1400 de lei. O altă hotărâre stipulează că cele 30 de milioane de euro din ajutorul umanitar de urgență acordat de Uniunea Europeană vor fi transferate companiei Energocom, care în această perioadă a cumpărat din fondurile sale nergie electrică de 10 milioane de euro pentru malul drept și gaze în sumă de 20 de milioane de euro pentru malul stâng.
Între timp, pentru a doua zi consecutiv, Tiraspolul, prin intermediul fondurilor companiei Tiraspoltransgaz și a Chișinăului, a achiziționat gaze naturale de pe platforma de tranzacționare „Bursa Română de Mărfuri EST”. Iar expertul Eugen Muravschi subliniază că aceasta este o soluție temporară pentru regiunea separatistă.
,,Ei, acum, probabil, își permit să cumpere câteva zile din fondurile proprii, așteptând ca să primească livrările de gaz din acel așa-zis împrumut pe care l-a promis Moscova regimului separatist”.
Expertul susține că dacă Moscova nu va livra gaze prin intermediul companiei ungare, Tiraspolul își va schimba atitudinea față de oferta Uniunii Europene care prevede un sprijin condiționat de 60 de milioane de euro refuzat inițial sub pretextul că este împotriva ajustării treptate a tarifelor pentru consumatori.
,,Mai degrabă, regimul de la Tiraspol se teme de cealaltă condiție din partea UE ca să respecte drepturile omului și libertățile fundamentale. Regimul de la Tiraspol nu este un regim democratic. Regimul de la Tiraspol este unul autoritar”.
Republica Moldova a intrat în stare de urgență în domeniul energetic pentru o perioadă de 60 de zile în data de 16 decembrie 2024, iar printre motive s-a numărat faptul că regiunea separatistă riscă să rămână fără gaze rusești în acel moment.
Lasă un comentariu