NOUTĂȚI

Stare de urgență decretată în toată țara. Regiunea transnistreană se poate confrunta cu o criză majoră

Compus de Redacția STAR

În Republica Moldova, a fost decretată stare de urgență. Prim-ministrul Dorin Recean a explicat în Parlament că, a fost nevoie de un astfel de regim, pentru ca Executivul să poată gestiona o eventuală criză energetică în regiunea transnistreană, una care ar putea izbucni, în cazul în care Rusia va opri livrările de gaze naturale în stânga Nistrului. Socialiștii și Comuniștii nu au susținut proiectul, iar deputații din gruparea criminală „Șor” nu au participat la ședință. Opoziția a invocat faptul că nu e nevoie de o nouă stare de urgență.

Astfel, din 16 decembrie și în următoarele 60 de zile, Guvernul, prin intermediul Comisiei pentru Situații Excepționale, va putea lua decizii importante, fără a mai cere permisiune în Parlament, așa cum se întâmplă acum. Instituirea stării de urgență va permite întreprinderea unor acțiuni, printre care utilizarea coridoarelor verzi pentru ajutoare umanitare, echipamente și utilaje. De asemenea, Guvernul va putea interveni pentru a-i evacua pe cetățenii moldoveni din stânga Nistrului și pentru a-i ajuta, în cazul în care rămân fără încălzire, energie electrică și apă caldă.

,,Dacă cineva mai are iluzii că Rusia are grijă de oamenii din Transnistria, că-i protejează, eu cred că acum, trebuie să fie clar pentru toți că Rusia îi ține ostatici și îi folosește pentru interesele de a destabiliza Republica Moldova și regiunea. Vom ajuta, dar nu vom discrimina cetățenii din dreapta Nistrului. Pentru resursele energetice trebuie să plătiți. Gazul gratis pentru voi a fost o momeală’’.

Premierul a dat asigurări că, pe malul drept al Nistrului, nimeni nu va rămâne fără gaze naturale și energie electrică. E adevărat, în cazul în care centrala de la Cuciurgan nu va mai putea produce curent electric, vom cumpăra din alte surse, în special din România, dar cel mai probabil, la un preț mai ridicat.

,,Vă asumați responsabilitatea că, în cazul în care vor fi aceste ore de blackout și în Moldova, dacă nu vom avea energie, atunci Andrei Spînu va fi top-manager, pe lângă dumneavoastră’’,  a spus Adrian Albu, deputat PSRM.

,,Da, riscăm și noi (să ne confruntăm cu pene de curent n.r.), eu am mai spus asta, dar numai pentru câteva ore și nu în toată țara, dar izolat’’, a spus Recean.

,,Domnul Parlicov a administrat cam doi ani acest portofoliu și opinia publică sau oamenii sunt interesați, din ce cauză, totuși acum, în această criză care crește, noi am demis ministrul’’, a spus Ina Coșeru, deputat PAS.

,,Domnul ministru Parlicov a fost un ministru bun pe perioadă de pace. Acum, e necesar să fie gestionată o criză. Corespunzător, ca și șef al Cabinetului de miniștri, va trebui să administrez situația respectivă’’, a spus Recean.


,,Starea de urgență, conform documentului pe care ni l-ați prezentat dumneavoastră și care este pe pagina web a Guvernului, este semnată de către prim-ministrul Dorin Recean și de către ministrul interimar al Energiei, Dorin Recean. Dacă e unul și același Dorin Recean, cine l-a împuternicit?’’,  a spus Petru Burduja, deputat PSRM.

,,Deputații din Blocul Comuniștilor și Socialiștilor spun că, pentru gestionarea unei eventuale crize în regiunea transnistrene, nu este nevoie de instituirea stării de urgență. Ei au spus că prim-ministrul Recean ar putea încerca să profite de împuternicirile pe care le avea pe durata acestui regim excepțional’’, a spus Recean.

,,Eu am încredere în experții noștri și ei ne-au spus că trebuie să ne obișnuim cu lumânărelele și trebuie să știm că, în mare parte, vom fi dependenți de această lumină. Iată astăzi suntem în momentul în care se naște o stare de urgență și cineva va face „bănișor cu ciocanul”, a spus Albu.

,,Înțelegem foarte bine că visul dumneavoastră este unul foarte simplu. Cu cât mai rău, cu atât mai bine. Nu avem gaz, nu avem lumină, oamenii sunt revoltați, este o supărare pe Guvern, pe Parlament și oamenii vor spune. Aceasta este școala Rusiei, dumneavoastră înțelegeți foarte bine. Nimic nou sub soare. Măcar spuneți-le oamenilor că voi sunteți cei care susțineți viziunea pro-rusă, ca oamenii s-și cunoască eroii’’, a replicat Sergiu Groza, deputat PAS.

Într-un final, starea de urgență a fost instituită cu votul a 56 de deputați. 17 au fost împotrivă, iar trei nu au votat. Printre cei care nu au votat a fost și deputata Olesea Stamate din Partidul Acțiune și Solidaritate. Am sunat-o să o întrebăm de ce nu a făcut-o și ea ne-a spus că nu comentează.

R. Moldova a fost în stare de urgență timp de aproape 3 ani, până la finele lui 2023, în legătură cu pandemia de Covid-19, criza energetică și războiul din Ucraina. Ultima stare de urgență instituită de autoritățile moldovene s-a încheiat la 31 decembrie 2023. 

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu