NOUTĂȚI

Sporuri salariale funcționarilor care vor fi implicați în activitățile legate de procesul de negocieri este binevenită

Compus de Redacția STAR

Decizia Guvernului privind oferirea sporurilor salariale celor peste 1.000 de funcționari moldoveni care vor fi implicați în activitățile legate de procesul de negocieri pentru aderarea la UE este binevenită și va grăbi acest proces, susțin unii experți economici. Radu Marian, președintele Comisiei parlamentare pentru economie, buget și finanțe, subliniază că investiția statului în acest sens este minimă, comparativ cu beneficiile pe care le va aduce țării avansarea în contextul european, inclusiv datorită contribuției angajaților implicați în acest proces.

,,Evident, este firesc ca noi să încercăm să stimulăm acești peste 1000 de angajați care lucrează în aparatul central. Investiția pe care noi o facem în aloca aceste sporuri este minimă comparativ cu beneficiile pe care noi o să le primim urmare a acestui proces de aderarea la Uniunea Europeană. Mai ales că noi avem rezultatul referendumului, acest obiectiv este consemnat în Constituție și noi trebuie să accelerăm”.

Radu Marian, președintele Comisiei Economie, Buget și Finanțe, subliniază că procesul este unul complex și de durată.

,,Necesită modificarea legilor, regulamentelor, procedurilor. Deci noi trebuie să ne aliniem la aceste standarde europene ca să putem să exportăm mai mult, să crească economia și salariile, și evident să primim multe fonduri pentru drumuri, pentru infrastructură, pentru școli, grădinițe și asta necesită foarte mult efort. Noi trebuie să aprobăm zeci de mii de acte normative în următorii ani”.

Expertul economic al comunității WatchDog.md, Mihaela Sirețanu, consideră că decizia de a oferi sporuri salariale este una binevenită și necesară în contextul realizării pașilor necesari pentru aderarea țării la Uniunea Europeană.


,,Prin această hotărâre, practic, Guvernul trimite un semnal că vrea să stimuleze oamenii, aparatul de stat ca să-și concentreze toate resursele și timpul pentru acest obiectiv”.

Expertul economic Viorel Gîrbu susține că autoritățile nu trebuie să se limiteze doar la acest pas, ci ar trebui să creeze o structură separată în care să activeze, inclusiv experți, care să studieze experiența altor țări ce au devenit membre ale UE și să preia cele mai bune practici în țara noastră.


,,Să facem un nucleu din persoane foarte calificate, dar nu funcționari, ci poate cercetători, mediul academic ca să studieze în detaliu legislația UE, Procesul de negociere, experiența altor state în negociere, astfel încât noi să obținem avantaje maxime”.

În cadrul ultimei ședințe a Guvernului, din data de 6 noiembrie, Cabinetul de miniștri a aprobat o hotărâre prin care puțin peste 1.050 de funcționari vor beneficia de sporuri salariale, valoarea acestora fiind stabilită în funcție de complexitatea și volumul activității desfășurate. În acest scop, Guvernul a alocat un buget de 36 de milioane de lei. Drept urmare, vor beneficia angajații ai 44 de instituții, printre care se numără cele din subordinea Guvernului, Parlamentul, Aparatul Președintelui, Comisia Electorală Centrală, Serviciul de Informații și Securitate, Procuratura Generală și Consiliul Superior al Procurorilor.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu