Chișinăul se pregătește pentru primul Summit Moldova-UE, care va avea loc vineri. În timp ce puterea subliniază că evenimentul transmite mesajul că țara noastră este pregătită să înceapă negocierile de aderare, opoziția afirmă că acesta are un caracter electoral și nu aduce niciun avantaj țării. Experții în domeniu susțin că summitul denotă faptul că Uniunea Europeană privește țara noastră drept un viitor membru al UE.
,,Este un eveniment care se înscrie în șirul evenimentelor care țin de procesul de integrare europeană. Apropo, vecinii noștri ucraineni l-au desfășurat deja și era firesc și noi să avem acest eveniment politic în care se transmit mesaje, se reiterează faptul că Republica Moldova este pregătită pentru inițierea negocierilor”, a spus igor Grosu.
De cealaltă parte, opoziția reprezentată de deputatul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor susține că Summitul Moldova-UE are un caracter electoral și nu-i va aduce niciun beneficiu țării noastre.
,,Dar care a fost beneficiul de la Bulboaca. Per general nu este rău că diplomația să lucrezi ori să vină demnitari sau ai noștri să plece undeva, indiferent. Important este cu se termină aceste întâlniri”, a spus Grigore Novac.
O altă opinie are Iulian Groza, directorul executiv al Institutului pentru Politici și Reforme Europene, care subliniază că este pentru prima dată când Chișinăul și Bruxelles se reunesc în acest mod, iar summitul reprezintă cel mai înalt nivel de dialog politic de până acum.
,,Acest lucru reflectă calitatea și maturitatea relației noastre pe care o avem cu Uniunea Europeană. Faptul că noi suntem țară-candidată pentru a deveni membru a Uniunii Europene, respectiv Uniunea Europeană deja ne privește ca o țară care va fi membră a Uniunii Europene”.
,,Reprezintă un semnal puternic de sprijin în continuare atât politic, cât și financiar din partea Uniunii Europene pentru parcursul nostru european și este un moment simbolic și formal de faptul de deschidere a negocierilor de aderare a UE, aici vorbim de primul cluster: valorile fundamentale ale Uniunii Europene”, a spus Grigore Uzun, expertul asociat în Relații Internaționale și Securitate al Comunității WATCHDOG.
Iulian Groza mai precizează că summitul vine să reconfirme decizia celor 27 de lideri reuniți recent în cadrul Summitului Consiliului European care au recomandat Comisiei Europene să întreprindă următorii pași pentru aderarea Chișinău la UE.
,,Summitul nu este formatul în care să se anunțe, să înceapă negocierile în acest format pentru acest pas de negocieri, Consiliul de miniștri ai Uniunii Europene urmează să ia următoarele decizii în baza concluziilor Summitului Consiliului European”.
Grigore Guzun subliniază că evenimentul vine să intensifice colaborarea în domenii-cheie pentru țara noastră.
,,Acest summit vine să intensifice colaborarea în domeniul atât energetic, cât și în domeniul securității în fața agresiunii Rusiei și în contextul de fapt a crizei de securitate regională”.
În data de 4 iulie, începând cu ora 17:00, la Reședința de Stat de la Chișinău va începe Summitul Moldova-UE, eveniment care va reuni lideri ai UE, printre care António Costa, președintele Consiliului European, Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, precum și oficiali de rang înalt din țara noastră. Este vorba de președinta țării Maia Sandu, președintele Parlamentului, Igor Grosu și premierul Dorin Recean.