Secții goale, ferestre blocate cu placaj, sânge pe pereți – așa arată spitalul de copii „Ohmatdet” din Kiev la câteva zile după atacul Rusiei, transmite Current Time. Chirurgul Igor Kolodka arată sala de operații în care se afla împreună cu colegii săi în momentul în care clădirea a fost lovită de racheta rusească.
„Masa era aici. Aparatul pentru anestezie aici. Eu stăteam aici, în timp ce colegul meu era în partea asta”.
Unda de șoc a exploziei i-a aruncat pe medici prin încăpere. Toți au fost răniți.
„Unda de șoc m-a aruncat sub masă. Eram între masa de operație și aparatul de ventilare artificială a plămânilor”.
În acea zi, Igor opera împreună cu chirurgul Oleg Golubcenko. Era o operație dificilă pentru corectarea unui defect congenital pe fața unui copil de cinci luni.
„Când s-a produs explozia, nu am înțeles prea bine ce se întâmplă. M-am trezit la podele, la doi-trei metri de masa de operație. Cumva am trecut peste el. M-am ridicat imediat și am întrebat dacă toată lumea este bine”
Medicii de la „Ohmatdet” au salvat băiețelul. Copilul a fost transportat la un alt spital. Iar chirurgii Oleg și Igor, în halate pline de sânge, au mers să ajute în blocul distrus al secției de toxicologie. Fotografiile acestora au ajuns în toate publicațiile mondiale.
„Nimeni nu se gândea la nimic altceva, toți doreau doar să salveze pacienții. Toți alergau acolo pentru a dezgropa oamenii”, spune Oleg.
Nu este pentru prima dată când chirurgul a fost atât de aproape de moarte din cauza unui atac rusesc cu rachete. Pe 10 octombrie 2022, el a nimerit sub bombardamente în timp ce era în drum spre muncă.
„Am auzit cum zboară racheta și am reușit să mă orientez și am apăsat pe accelerație. Racheta, de fapt, a căzut în spatele meu”.
Igor a supraviețuit, dar atunci și-a pierdut viața colega sa, Oksana Leontieva, de asemenea medic la „Ohmatdet”, care lucra în secția de transplant. Iar în urma atacului din opt iulie și-a pierdut viața doctorița Svetlana Lukiancik, în vârstă de 30 de ani.
„Din păcate, am pierdut o doctoriță foarte bună. Ea avea grijă de copii cu responsabilitate și a prevenit pierderi mari. Am pierdut un specialist tânăr și bun.”
Svetlana a salvat viața pacienților său cu prețul propriei vieți. În timpul atacului rusesc, ea i-a evacuat pe cei aflați în hemodializă – un proces de curățare a sângelui în caz de insuficiență renală. Toți copiii au supraviețuit, dar Svetlana a murit. Ea a fost înmormântată la Lvov, lângă părinții ei.
„Este o catastrofă. Ea atât de mult iubea copiii. Atât de mult iubea spitalul. Nu dorea nici concediu să-și ia deoarece era întotdeauna ocupată”.
„Sveta era în clasa a treia când am început să fim prietene. Era ca un soare, bună la suflet, sinceră și adevărată”.
Secția de toxicologie în care lucra Svetlana nu mai există – a fost complet distrusă. Acolo erau tratați copii cu grave probleme renale din întreaga Ucraină. Mulți pacienți trăiau acolo ani de zile.
Pentru reconstrucția spitalului în doar trei zile, oamenii au donat sute de milioane de hrivne. Joi la Washington și președintele francez Emmanuel Macron a spus într-un dialog cu președintele Zelenski că Franța este gata să ajute la reconstrucția spitalului.
Lasă un comentariu