NOUTĂȚI

Slovacia ar putea reduce ajutorul acordat refugiaților ucraineni și ar putea opri livrările de energie electrică către Ucraina, amenință premierul slovac

Compus de Redacția STAR

Slovacia ar putea reduce ajutorul acordat refugiaților ucraineni și ar putea opri livrările de energie electrică către Ucraina. Anunțul a fost făcut după ce premierul slovac, Robert Fico, a declarat joi, într-o înregistrare video pe Facebook, că guvernul și partidul de guvernământ vor discuta măsuri de reciprocitate față de Ucraina, în urma întreruperii livrării de gaze rusești pe teritoriul ucrainean. Potrivit lui Fico, măsura luata de Kiev ar „avea un impact drastic asupra întregii Uniuni Europene”.

„Președintele Zelenski, prin decizia sa unilaterală, va opri tranzitul veniturilor prin Ucraina către Slovacia și alți parteneri europeni, privând Slovacia de aproape 500 de milioane de euro pe an, bani care ar fi fost obținuți din taxele de tranzit. Întreaga Uniune Europeană va plăti, prin prețuri mai mari pentru gaze și electricitate, între 60 și 70 de miliarde de euro. Federația Rusă nu va fi practic afectată”

Cu toate acestea, analizând situația la câteva zile după ce gazul a încetat să traverseze Ucraina, prețurile în Uniunea Europenă nu au explodat, depășind puțin prețurile din octombrie 2023, iar declarațiile privind deficitul energetic s-au dovedit eronate, subliniază Politico. Conform statisticilor de la Gas Infrastructure Europe, rezervele Slovaciei sunt în proporție de trei sferturi din necesar, depășind media sezonieră, în timp ce cele ale Ungariei, se află la aproximativ 68%. Ambele țări importau aproximativ 65% din volumul necesar de gaze din Rusia prin Ucraina. Alte țări membre ale Uniunii Europene care până în 2023 au depins de gazul rusesc, precum Austria și Cehia, au și ele volume considerabile în stoc.

Înainte de invazia Rusiei la scară largă în Ucraina din 2022, 44% din gazul consumat în Uniunea Europeană provenea din Rusia. În prezent, însă această pondere a scăzut până la 15%, iar unele țări, cum ar fi Germania, care a fost mult timp principalul client al Gazpromului rus, au renunțat complet la gazul rusesc prin conducte. Din cele 15% de gaz rusesc livrat către Europa, doar 5% treceau până pe 1 ianuarie pe teritoriul Ucrainei.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu