LIFESTYLE

Simți des rușine în relație cu partenerul de cuplu? De ce se întâmplă asta și cum să o gestionezi

Compus de Carolina Digori

Să simți rușine nu este ceva neobișnuit. Ai dreptul la toate emoțiile tale, inclusiv cele negative și uneori pot fi un barometru foarte bun pentru ce să repeți și ce nu, o evaluare comportamentală pe care ți-o faci din partea ta sănătoasă. Dar uneori rușinea devine paralizantă, deconectantă și nu știi cum să o alungi când te copleșește încât abia te mai vezi tu pe tine. Iar pentru a-i face față apelezi la modalități ineficiente de gestionare a emoțiilor, care cel mai probabil sunt cu tine de foarte multă vreme, dar acum sunt mai evidente.

Comparațiile

Mică fiind comparațiile erau o normalitate. Părinții tăi se comparau cu rude sau prieteni, pe tine te comparau cu colegi de clasă sau cu copiii apropiaților. Mesajul ce apărea în urma comparației nu era nicicum unul pozitiv, ci umilitor, degradant, critic la adresa ta. Așa că a te compara tu singură cu cei din jur a devenit un automatism, fără să observi fațetele comparației inechitabile sau că pur și simplu să faci asta nu este eficient sau sănătos pentru tine.

Și, fără să vrei, acum te compari și cu partenerul de cuplu. Intră în rol de observator și constată când faci asta. Ce simți în corp? Unde în corp? Când ai mai simțit asta în trecut și în relație cu cine? Ce ai învățat tu de la ei? Te ajută cu ceva să repeți același tipar? Ce e necesar să faci diferit pentru a nu te mai compara? Cum întreții singură acest obicei? Ce funcționează ca să-l oprești?

Pierderea

Ai greșit cu ceva, te rușinezi și ca să îndrepți greșeala devii foarte obedientă astfel încât partenerul să nu se supere pe tine și ca atare să nu iasă din relație. Oare e o greșeală fatală, din lista de lucruri de neiertat? Sau o gafă peste care se poate trece extrem de ușor, dar pe care o amplifici tu dintr-un perfecționism care rulează în fundalul ființei tale?

Concepe împreună cu partenerul o listă a lucrurilor grave, mediu grave și deloc grave care să funcționeze ca o hartă pentru voi. Verifică împreună cu el ce impact real a avut asupra lui un gest în legătură cu care tu te frămânți, iar dacă chiar a fost deranjant care ar fi abordarea în regulă pentru el pentru o dată viitoare în care vă loviți de același context. Care sunt modalitățile sănătoase de a repara o greșeală sau o mică fisură din relația voastră?

Evitarea

Te confrunți cu rușinea, dar nu îți place să stai cu ea sau să liniștești într-un mod sănătos fetița mică din interiorul tău. Căci să te uiți la ea și să îi accepți rușinea înseamnă să te uiți onest la tine și la ceea ce faci tu. Ori chiar nu știi, nu ai fost învățată niciodată cum să te îngrijești de această fetiță mică și de ceea ce simte ea. Așa că o eviți, eviți și emoția, eviți și partenerul căruia nu vrei să îi recunoști nimic, cu care începe o ceartă și poate te aperi în mod agresiv, scrie elle.ro.

Gândește-te la un loc pe care să-l numești spațiul tău sigur, în care să te simți în siguranță, că nu te poate atinge nimic. Poate fi un loc real sau unul imaginat, poate chiar o cupolă de sticlă foarte groasă ori un câmp energetic impenetrabil. Acolo te poți întâlni cu fetița acesta din interiorul tău care simte rușine, o poți lua în brațe, îi poți spune că știi că îi e greu, că ea e minunată, valoroasă și iubită.

Despre autor

Carolina Digori

Lasă un comentariu