Șeful suspendat al Direcției Juridice a Parlamentului, Ion Creangă, acuzat de trădare de patrie, rămâne în arest preventiv pentru încă 30 de zile. Decizia a fost luată de Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, care a admis cererea procurorului.
,,În conformitate cu articolul 352 instanța de judecata dispune. Se de admite demersul procurorului. Se menține starea de arest în privința inculpatului Creangă Ion învinuit în comiterea infracțiunii prevăzute de articol 337 al.2 cod penal, prelunging durata arestării preventive pe un termen de 30 de zile’’.
De altfel, marți, 19 noiembrie, a avut loc prima ședință de judecată în dosarul în care Creangă este învinuit. El le-a spus jurnaliștilor că este nevinovat.
,,-Domnu Creangă vă recunoașteți vina? -Eu pledez nevinovat și o să demonstrez în instanța. -Aveți legături și cu servicii speciale din Rusia? -Nu.. -Dar cum comentați probele care au apărut în spațiul public. -Scurgere de informație din dosarul penal. -În imaginele video ați apărut și dumneavoastră. Atunci, ce legătura aveți cu acele persoane? Cu persoana din Ambasada Rusiei. -Este un vecin de-al meu’’.
În timpul ședinței de judecată, avocații inculpatului au solicitat schimbarea măsurii preventive și eliberarea acestuia din arest. Apărarea a susținut că măsura ar fi necesară din cauza stării de sănătate a lui Creangă, care suferă de diabet zaharat, precum și din cauza stării soției acestuia, bolnavă de pneumonie și care necesită îngrijire. În pofida acestor argumente, procurorul Dumitru Ștefârță a cerut prelungirea arestului, motivând că inculpatul ar putea exercita presiuni asupra martorilor.
,,-În primul rând riscul eschivării m-am exprimat vizavi de faptele care sunt incriminate dumnealui și vizavi de gravitatea faptelor, doi la mână – riscuri ingerinții prin faptul că martori sânt foștii lui subalterni asupra căruia poate fi exercitate presiuni, aceste sunt aspecte. -Dar ce mai exact se incriminează Domnului Creangă? -Că a acționat în favoarea, a transmis informații inclusiv care pot fi utilizate în dauna intereselor Republicii Moldova unui stat străin’’.
Procurorul susține că sunt suficiente probe în acest dosar.
,,Da, mai mult decât suficiente. Inclusiv și martori, probele scrise, informațiile, ținând cont de caracterul informațiilor care a fost transmise, măsuri speciale de investigații care a fost efectuate, inclusiv fragrantul când a luat o sumă de bani în dolari SUA’’.
În iulie, Creangă a fost reținut în flagrant în timp ce ar fi primit mită de 500 de dolari de la asistentul atașatului militar al Ambasadei Rusiei. În urma perchezițiilor la locuința sa, au fost găsiți încă 1100 de dolari. Autoritățile au publicat și înregistrări video în care Creangă apare alături de un angajat al ambasadei ruse. El este acuzat de transmiterea de informații secrete către serviciile secrete ruse privind măsurile de apărare ale Moldovei, cooperarea în sectorul apărării cu alte state și Strategia Națională de Apărare 2024-2025.
Lasă un comentariu