Șeful suspendat al Direcției juridice a Parlamentului, acuzat de trădare de patrie și de transmitere de informații secrete serviciilor speciale ale Rusiei a cerut recuzarea judecătorului. Creangă a depus această cerere în timpul ședinței de judecată din 5 decembrie, susținând că ar exista presiuni politice asupra instanței, inclusiv prin intermediul mass-mediei. Cererea va fi analizată de un judecător care nu are legătură cu acest dosar. Dacă solicitarea va fi acceptată, audierile vor fi suspendate. De asemenea, în cadrul ședinței de joi, părțile urmau să treacă de la examinarea probelor scrise la analiza probelor video și audio. Din motive tehnice, examinarea acestor materiale a fost imposibilă.
,,- Cum Dvs comentați această cererea de recuzare? Ce puteți să spuneți despre aceasta cererea? – Nu vă spune nimic, eu am treaba cu justiția, nu cu voi, voi faceți presiuni’’.
Ion Creangă consideră că politicienii exercită presiuni asupra judecătorilor prin intermediul mass-mediei, a declarat avocatul acestuia.
,,În ședința de judecată cererea de recuzare a fost înaintată de Domnul Creangă Ion, care în linii generale a criticat obstrucționarea instanței de judecată, prin anumite articole din mass-media și presiuni exercitate asupra acestea. – Credeți că există o presiunea politică? Sau așa crede Domnul Creangă? – Așa crede Domnul Creangă Dumnealui consideră că este o presiune politică asupra cauzei penale și faptul dat încalcă independența și imparțialitatea instanței’’, a spus avocatul G Ionaș.
La rândul său, procurorul de caz, Dumitru Ștefârță, susține că nu a existat nicio presiune asupra sa. Conform experienței sale de 15 ani, acuzații invocă frecvent presiuni politice pentru a depune cereri de recuzare, a adăugat procurorul.
,,Ea evident că nu cade sub incidența prevederilor care prevăd temeiuri de recuzare, dar este un drept al inculpatului. – A spus despre anumite presiuni politice. Sunteți sau nu sunteți de acord? – Păi, nu știu asupra mea nu s-o exercitat presiuni politice. Asupra instanței dacă ar fi putut. Aceasta este o poziția multor inculpați care o invoc așa ca să justifice soarta lor procesuală pe un caz sau altul’’.
Dacă cererea de recuzare depusă de Creangă nu va fi admisă, următoarea ședință va avea loc pe 12 decembrie.
Ion Creangă a fost reținut în luna iulie a acestui an, în momentul în care primea bani de la un asistent al atașatului militar al Ambasadei Rusiei. În timpul perchezițiilor efectuate la domiciliul acestuia, au fost confiscați 1.100 de dolari. Organele de drept au publicat, de asemenea, înregistrări video în care Creangă apare împreună cu un angajat al Ambasadei Rusiei. Fostul șef al Direcției juridice a Parlamentului este acuzat că a transmis serviciilor secrete ruse informații confidențiale despre măsurile de consolidare a capacității de apărare a Republicii Moldova, colaborarea țării cu alte state, Strategia Națională de Apărare și situația din regiunea transnistreană.
Lasă un comentariu