Șeful Direcției generale juridice a Legislativului, Ion Creangă și un polițist de frontieră în cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Aeroportul Internațional Chișinău au fost reținuți. Aceștia sunt suspectați de trădare de patrie și complot împotriva Republicii Moldova după ce ar fi oferit informații unei Ambasade din Republica Moldova pentru a le folosi ulterior în detrimentul țării, anunță Serviciul de Informații și Securitate și procurorii PCCOCS. Cei doi au fost încătușați după ce reprezentanți SIS și ai Procuraturii au efectuat mai multe percheziții, inclusiv în sediul Parlamentului.
,,Da, este vorba de domnul Creangă. Detalii nu vă pot da, lăsăm instituțiile, moment când o să considere că pot comunica mai multe detalii, atunci o să facă dânșii”, a spus Igor Grosu, președintele Parlamentului.
Deputații nu au întârziat să-și expună părerea despre percheziții.
,,Informații exacte nu avem, dar eventual poate fi legat cu avizul negativ al Direcției generale juridice la procedura de vetting și prevetting, dar aici la sigur domnul Creangă urmează să facă declarații, să aducă mai multă lumină dacă va găsi că este necesar”, a declarat Vlad Batrîncea, vicepreședintele Parlamentului.
Potrivit reprezentanților celor două structuri care investighează cazul, infracțiunile ar fi fost comise, începând cu anul 2023. Mai exact, un funcționar este suspectat de trădare de patrie, după ce ar fi adunat și livrat angajatului unei ambasade informații pentru a fi folosite în detrimentul intereselor Republicii Moldova. Iar cea de a doua persoană reținută este suspectată de complot împotriva țării și ar fi acționat în scopul obținerii unor beneficii personale. Drept urmare, acesta ar fi păstrat legătura cu angajatul misiunii diplomatice, în vederea culegerii și transmiterii către acesta a informațiilor cu scopul folosirii lor în defavoarea intereselor statului nostru.
Cei doi au fost încătușați pentru 72 de ore, iar polițistul de frontieră, care activează de peste zece ani în cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Aeroportul Internațional Chișinău, urmează să fie suspendat din funcție, a declarat, pentru ONE TV, șeful Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, Ruslan Galușca. Sursele ONE TV susțin că cei doi suspecți furnizau informații Ambasadei Rusiei în Republica Moldova. În replică, reprezentanții misiunii diplomatice califică informațiile ,,insinuări” și ,,o manifestare suplimentară a sentimentelor antirusești artificial create” în Moldova.
,,Contextul real al acestor informații actuale despre presupusele „activități de spionaj” ale diplomaților ruși pare a fi legat de procesele electorale din Moldova și de încercările anumitor forțe de a folosi „tema spionajului” în lupta electorală.
Sperăm că autoritățile moldovenești vor manifesta bun simț și se vor abține de la luarea unor decizii neprietenoase față de misiunea diplomatică rusă și angajații acesteia pe baza unor falsuri grosolan fabricate”, se menționează într-un comunicat al ambasadei
Între timp, premierul Dorin Recean susține că acest caz are loc în contextul războiului hibrid lansat de Moscova împotriva Chișinăului.
,,Este o reflecție a faptului că astăzi suntem sub acest atac hibrid. Trebuie să ne asigurăm că noi ne protejăm de eventualele riscuri care să afecteze securitatea țării”.
În luna iunie, un alt caz de spionaj a scandalizat opinia publică din țară noastră. Acesta l-a vizat pe fostul șef al Marelui Stat Major al Armatei Naționale, Igor Gorgan, care ar fi oferit informații secrete agenţilor ruși din cadrul GRU, potrivit unei investigații jurnalistice. La scurt timp, informațiile au fost confirmate de responsabilii Serviciului de Informații și Securitate, iar Gorgan este anchetat penal.
Lasă un comentariu