Licitația actuală privind închirierea spațiilor comerciale din incinta Aeroportului Internațional Chișinău ar putea fi suspendată în contextul deciziei Curții Constituționale cu privire la anularea amendamentului care prevede includerea aerogării în lista bunurilor ce nu pot fi privatizate, dar și a celei privind majorarea termenului de închiriere a spațiilor de la trei la cinci ani. Șeful Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, susține că va propune sistarea acestei licitații până în momentul în care va fi votată o nouă inițiativă legislativă în acest sens.
,,Noi vom propune sistarea licitației până la aprobarea legii 121 în redacție nouă. Decizia pe care o va lua comisia este deja la discreția membrilor Comisiei”.
În data de 20 iunie, Magistrații Curții Constituționale au declarat drept neconstituțional amendamentul care interzice privatizarea Aeroportului Internațional Chișinău. Magistrații au dat curs sesizării depuse de reprezentanții Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, adică ai Opoziției, invocând faptul că procedura de adoptare a legii a fost ignorată.
Amendamentul la proiectul de modificare a legii privind aplicarea măsurilor restrictive internaționale a fost adoptat în a doua lectură de 55 de deputați în cadrul ședinței Parlamentului din data de 16 mai. Acesta mai prevedea că pistele de decolare și de aterizare, căile de rulare și platformele pentru îmbarcare și debarcare și alte obiective ale infrastructurii aeroportuare aparțin statului.
De asemenea, Agenția Proprietății Publice, în calitatea sa de fondator, va putea soluționa dificultățile apărute în procesul de desfășurare a licitațiilor pentru selectarea spațiilor comerciale din incinta aerogării care a revenit în proprietatea statului după ce a fost din 2013 în gestiunea unei companii care a fost controlată din umbră de oligarul fugar Ilan Șor. Iar acum, spațiile comerciale din principalul aeroport al țării sunt gestionate de două societăți afiliate condamnatului penal Ilan Șor.
Lasă un comentariu