NOUTĂȚI

Scrisoarea Veronicăi Dragalin a provocat neclarități în rândul parlamentarilor din partea puterii și a opoziției

Compus de Carolina Digori

Scrisoarea fostei șefe a Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, prin care denunță pretinse ingerințe a primelor persoane în stat sau a reprezentanților CSM în justiție, a stârnit neclaratități în rândul parlamentarilor. Atât puterea cât și opoziția consideră că gestul acesteia este unul întârziat în contextul în care faptele menționate ar fi avut loc cu ceva timp în urmă, iar ea nu mai ocupă nicio funcție. Mai mult, unii dintre ei pun la îndoială veridicitatea acestora.

,,Eu cred că dacă tu ești un procuror cu verticalitate când primește astfel de scrisori, mesaje. Tu, ca procuror, ieși și spui: iată, am primit un astfel de mesaj în ce constă problema și eu am reacționat. În situația în care tu aștepți să treacă ani de zile și după asta tu vii să scurgi în spațiul public o astfel de informație care eu consider că este una denaturată, eu cred că-n cazul de față este și rea credința doamnei”, a spus deputatul PAS, Igor Chiriac.

,,Ceea ce este rău, după mine, este faptul că atunci când tu ești la conducerea unei instituții care combate corupția, tu ești acolo, ai tot instrumentariul și informații de felul acesta după cum pretinzi, dar tu nu acționezi. Acum când nu ai aceste atribuții, aceste împuterniciri, brusc ai devenit harnic/ harnică”, a spus Igor Grosu.

Igor Grosu, președintele Parlamentului, care este și liderul Partidului Acțiune și Solidaritate, crede că în așa mod este pregătită o lansare în politică.

,,-Cineva a ales o metodă să se lanseze în politică. -Vă referiți la doamna Dragalin? – Mă refer la cei care publică astfel de scrisori. -Probabil că o să mai vină cu tot felul de anunțuri deochete. Se pregătește să intre în politică, ceea ce n-ar fi rău”.

Opoziția, prin intermediul deputaților Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, este nedumerită de faptul că scrisoarea semnată de fosta șefă a Procuraturii Anticorupție a fost făcută publică acum.

,,Este regretabil că doamna Dragalin nu a făcut public această scrisoare mai înainte- doi ani în urmă- sau imediat când au avut loc aceste presiuni. Lucrul ăsta demonstrează că și doamna Dragalin la o anumită etapă a tăinuit lucruri grave în raport cu justiția din Republica Moldova”, aspus deputatul BCS, Grigori Novac.

Iar parlamentarul Adrian Albu admite că ar putea fi o reglare de conturi.

,,Noi asistăm la această presupusă reglare de conturi, dar cea mai pertinentă întrebare este veridicitatea acestor documente. Dacă ele se confirmă că ele sunt veridice înseamnă că cineva face exces de putere în acest stat și capturează justiția”.

Într-o scrisoare, fosta șefă a Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a acuzat-o pe președinta Maia Sandu și premierul Dorin Recean că i-ar fi cerut o listă cu procurorii care ar trebui să promoveze Vettingul, iar membrul Consiliului Superior al Magistraturii, Ion Guzun, ar fi încurajat-o să inițieze un dosar penal. Scrisoarea a fost expediată în data de 5 aprilie magistratei Mariana Ursachi- Pitic, care a ajuns în atenția opiniei publice după ce a indicat într-o declarație de avere un Porsche Cayenne pe care l-a evaluat la suma de numai 11.000 de lei și care nu a promovat evaluarea integrității etice și financiare. Dar a fost făcută publică de avocata magistratei, Cristina Ciubotaru, în timpul CSM din data de 8 aprilie, solicitând recuzarea membrului CSM, Ion Guzun, într-un caz ce o viza pe clienta sa. Președinta țării Maia Sandu a calificat acuzațiile drept false, la fel și membrul CSM, Ion Guzun, care a subliniat că respectă independența autorității judecătorești.

În data de 19 februarie, Veronica Dragalin și-a anunțat demisia din funcția de șefă a Procuraturii Anticorupție, subliniind că a luat această decizie pe fondul proiectului de lege privind crearea Procuraturii Anticorupție și Combaterea Crimei Organizate, prin reunirea Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale și Procuratura Anticorupție. Veronica Dragalin consideră că noua procuratură specializată are drept scop doar îndepărtarea ei din funcție.

Despre autor

Carolina Digori

Lasă un comentariu