LIFESTYLE

Imagini subacvatice înfricoșătoare care arată posibile consecințe ale schimbărilor climatice. FOTO

Compus de Redacția STAR

Portretele uimitor fac parte dintr-o serie de imagini din „SINK / RISE”, cel mai recent proiect al fotografului de artă Nick Brandt. Fotografiile prezintă locuitori ai insulelor din Pacificul de Sud, reprezentând oameni care sunt pe punctul de a-și pierde casele, pământurile și mijloacele de trai din cauza schimbărilor climatice. Și, în ciuda dificultății de a-i fotografia pe fundul oceanului, Brandt știa că asta trebuie să facă.

Impactul dramatic și devastator pe care creșterea nivelului mării îl va avea asupra vieții a milioane de oameni poate fi dificil de văzut și de înțeles în timp real, spune el. Așa că Brandt a găsit o modalitate de a arăta acest lucru în mod simbolic.

„Cineva a spus că este destul de post-apocaliptic. Iar eu am spus: „Nu, este pre-apocaliptic”. Pentru că, de fapt, nu li s-a întâmplat încă acestor oameni”, spune Brandt.

Și asta, spune el, este o parte din scop, scrie cnn.

În una dintre imagini apare o dolescentă de 15 ani care stă pe un scaun șubred. Mâinile îi sunt împreunate în poală. Fusta ei albă se flutură ușor în ceea ce, la prima vedere, ai putea presupune că este vântul.

Scena pare aproape normală, până când mai multe detalii sunt evidențiate. Fundalul este de o nuanță de albastru pe care nu o vezi pe uscat. Mii de cioburi de corali sparte acoperă pământul. Și un recif se profilează în spatele ei.

Aici nu suflă nicio briză. Această fată și privirea ei arzătoare sunt sub apă.

Akessa și ceilalți locuitori de coastă din Fiji pe care i-a fotografiat pentru acest proiect nu au văzut lumea pe care o cunosc scufundându-se sub apă – încă. Dar mulți dintre ei o vor face, spune el, dacă schimbările climatice vor continua în ritmul lor uluitor și dacă nivelul apelor va continua să crească.

Insulele din Pacific ca acestea contribuie cu doar 0,03% din emisiile globale de gaze cu efect de seră, spune Brandt, dar se confruntă cu perspectiva alarmantă de a pierde totul din cauza schimbărilor climatice.

„Ele sunt cele mai vulnerabile la consecințele modului de viață al lumii industriale”, spune Brandt.

Fotograful se ferește să atribuie un mesaj operei sale creative. El știe că spectatorii vor avea propriile interpretări. Dar el speră ca aceste fotografii, care înfățișează ceea ce se teme că se va întâmpla în viitor, să-i ajute pe alții să vadă impactul devastator al acțiunilor lor din prezent.

Ședința foto complicată a durat săptămâni întregi. Înainte de a se lansa în acest proiect, Brandt spune că singurele fotografii subacvatice pe care le făcuse erau fotografii de vacanță cu pești tropicali care îi atrăgeau atenția.

Să fotografiezi oameni sub apă și să îi ajuți să se simtă în largul lor și să pară naturali în ciuda circumstanțelor ciudate – este o misiune mult mai dificilă. Dar Brandt știa că, dacă va reuși să creeze conceptul pe care și-l imaginase, fotografiile vor fi diferite de tot ceea ce a văzut până atunci.

A audiat aproximativ 200 de persoane pentru aproximativ 20 de locuri în distribuție. A apelat la profesori de scufundări pentru a asigura siguranța și pentru a ajuta la pregătirea pentru scufundări. A așteptat zile întregi, când apele tulburi rezultate în urma ploilor torențiale făceau ca apa din largul coastei Fiji să fie atât de tulbure încât era imposibil să facă fotografii.

Ori de câte ori apa se limpezea, Brandt spune că avea o fereastră îngustă de timp pentru a pune în scenă și a filma în timp ce persoana pe care o fotografia se punea în poziție, își scotea regulatorul care îi furniza oxigen și își ținea respirația.

Articolul complet, dar și alte imagini impresionante pot fi văzute aici.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu