Schemele de corupție ale oligarhului fugar și instrumentului Kremlinului în destabilizarea Chișinăului, Ilan Șor, au influențat semnificativ rezultatul primului tur al alegerilor prezidențiale, și au scos în evidență societatea noastră divizată și dezamăgirea unora față de actuala guvernare. De asemenea, unii experți contactați de ONE TV afirmă că șansele ca formațiunea Puterii să obțină o majoritate în viitorul Parlament sunt minime.
Aceștia subliniază că structurile de drept trebuie să întreprindă mai multe acțiuni pentru a combate ilegalitățile în timpul celui de-al doilea tur. În plus, dacă Maia Sandu va pierde acest tur în fața contracandidatului său, Alexandr Stoianoglo, țara noastră va suferi pe plan extern, dar și în ceea ce privește parcursul său european.
,,În primul rând arată eficiența acelor scheme de corupție pe care le-a inițiat Șor dacă este să credem cuvintele candidatului la Președinție Maia Sandu că 300.000 ar fi fost corupte fapt ce poate modifica esențial situația. 00:39 MUSCA 04:27 ,,Este important ca al doilea tur să fie mai puțin afectat de procesul corupțional, fiindcă dacă continuă, vom avea în 2025 niște alegeri care nu vor fi câștigate, dar vor fi cumpărate’’, a spus Andrei Curăraru expert în securitate și politici publice al comunității wacthdog.md
Totodată, rezultatul reflectă nemulțumirea oamenilor în context socio-politic, lupta cu corupția, dar și reforma justiției, mai afirmă Andrei Curăraru.
,,Este nevoie de o aprofundare a acestora, este nevoie de o regândire a partidului de guvernare și în general a partidelor proeuropene, a strategiilor lor în vederea stabilirii unui curs de dezvoltare strategică proeuropeană. Altfel există riscul mare că următorul Guvern ar putea să fie mai puțin proeuropean decât cel pe care-l avem acum”.
,,Încă nu putem să spunem un tablou al parlamentarilor, dar este clar că din perspectiva alegerilor parlamentare de anul viitor, lucrurile nu stau cel mai optimist pentru partida pro-europeană din Republica Moldova. Cei din partida pro-europeană trebuie să se gândească mult, dacă nu vor iarăși să fie partidele pro-europene în opoziție”, spus Ion Tăbîrță, analist politic.
Analistul politic mai menționează că sunt șanse ca Maia Sandu să ia cel mai mare scor și în cel de-al doilea tur.
,,Există, desigur, dar va fi la limită și trebuie o mobilizare exemplară atât în țară, cât și peste hotare, dar în mod cert Maia Sandu și cei de la PAS trebuie să-și schimbe mesajele lor electorale”.
Iar de rezultatele acestor alegeri prezidențiale depind mult progresele în contextul aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană, spun experții.,,Există riscul ca anumite procese să meargă mai încet. Există riscul ca Bruxellul să ne privească cu o mai mare precauție să fie luate mai greu deciziile privind debursarea fondurilor care deja sunt alocate și alte elemente care să îngreuneze desfășurarea proceselor interne de modernizare care pot să ducă la integrarea europeană’’, a spus Andrei Curăraru expert în securitate și politici publice al comunității wacthdog.md
Conform datelor preliminare prezentate de Comisia Electorală Centrală, candidata PAS, Maia Sandu, a obținut 42,45 de procente dintre voturi, iar candidatul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, Alexandr Stoianoglo, a acumulat 25,98 % dintre sufragii, iar cei doi se for confrunta în turul doi care conform legii trebuie să aibă loc peste două săptămâni.
Lasă un comentariu