Piețele financiare și de capital din întreaga lume au ajuns în cădere liberă, după ce SUA a publicat vineri un raport care a rezumat pentru luna iulie o încetinire a creșterii numărului de locuri de muncă în rândul angajatorilor americani. Datele au stârnit îngrijorări cu privire la starea economiei americane, investitorii temându-se că SUA s-ar putea îndrepta spre recesiune. Cea mai mare prăbușire a înregistrat-o luni Japonia, unde principalul indice bursier, Nikkei a scăzut cu aproximativ 13 %. Aceasta este considerată cea mai mare scădere pentru Țara Soarelui Răsare de la Marea criză economică din 1987.
Scăderea indicilor japonezi se datoreazcă inlusiv și deciziei băncii naționale a Japoniei de a majora rata dobânzii de la 0.1% la 0.25 %, fapt care a dus la o creștere bruscă a valutei naționale.
Efectele raportului publicat de autoritățile din SUA s-au resimțit și pe piața criptomonedelor. Valoarea bitcoin-ului a scăzut cu 18 %, sau până la 50.000 de dolari, aceasta fiind cea mai puternică cădere din 2021 încoace.
Experții mai leagă căderile pe piețele financiare și de capital din lume de frica privind izbucnirea unui război de amploare în Orientul Mijlociu, după ce Iranul a promis să lovească Israelul.
Pe fondul declinului general de pe pieţele bursiere, sute din cei mai bogați 500 de oameni din lume, inclusiv Mark Zuckerberg și Elon Musk, au pierdut în total 134 miliarde de dolari. Cel mai afectat a fost însă al doilea cel mai bogat om de pe pământ, Jeff Bezos, averea căruia s-a redus cu 15 miliarde de dolari într-o singură zi. La Bursa de la New York, acţiunile companiei sale Amazon au scăzut cu aproape 9%. Astfel averea netă a lui Jeff Bezos s-a redus la 191,5 miliarde de dolari.
Lasă un comentariu