Șase municipii din țară vor fi transformate în centre regionale de dezvoltare economică. Autoritățile își propun ca, în doi ani, nivelul de trai în Cahul, Comrat, Ungheni, Orhei, Soroca și Edineț, să ajungă ca în Chișinău. Pentru asta, vor fi făcute investiții în infrastructura rutieră, în apeducte, și rețele de canalizare. Programul național de dezvoltare a orașelor-poli a fost revizuit și aprobat de cabinetul de miniștri și va fi implementat până în anul 2027. Acesta va fi finanțat atât din bugetul de stat, cât și cu suportul partenerilor externi.
În Edineț, vor fi implementate patru proiecte, în valoare totală de 100 de milioane de lei. Contribuția Primăriei va fi de 10 la sută din sumă. Unul dintre aceste proiecte va fi construcția unei piețe regionale.
„Piața regională va uni raioanele din jur Dondușeni, Ocnița, Rîșcani și va fi făcută anume la Edineț. Va da un impuls anume producătorilor locali, în special celor din domeniul agroalimentar. Al doilea aspect este de câteva proiecte de infrastructură, în special cu un bulevard, aici la Edineț, câteva cartiere care vor fi dezvoltate, dar și cu o investiție mai amplă în parcul industrial cu o investiție de aproximativ 40 de milioane de lei, unde va fi construită o hală industrială pentru dezvoltare”, a spus primarul municipiului Edineț,, Constantin Cojocaru.
Iar la Ungheni, unele proiecte deja sunt în derulare, susțin autoritățile publice locale.
„Ni se atribuie un buget de 149 de milioane de lei pentru perioada 2025-2027. Circa 108 milioane de lei sunt deja proiecte, unele dintre ele sunt deja în implementare. De exemplu, transportul public, cu 15 milioane de lei, care este în licitație”, primarul municipiului Ungheni, Vitalie Vrabie.
În cadrul acestui program, la Comrat vor fi făcute investiții majore în sistemele de apă și canalizare.
„În primul rând, va fi construită stația de epurare, canalizare, apeduct, iluminare stradală cu sisteme moderne. Dacă vorbim și de locuri de muncă avem parc industrial este și zona liberă. Avem și locuri pentru incubatoare ca să dezvoltăm businessul la noi. Aproape patru mii de locuri de muncă vor fi deschise prin aceste proiecte, dacă vorbim de drumuri, vor fi construite 30-40 de kilometri”, a spus primarul municipiului Comrat, Serghei Anastasov.
Prin intermediul acestui program, autoritățile își propun să creeze o rețea de oraşe-poli, care să fie atractive pentru locuitori, antreprenori, dar şi vizitatori. Programul promite, totodată, sporirea ratei de ocupare în câmpul muncii la nivel local şi dezvoltarea zonelor rurale din vecinătatea acestor municipii.
„În primul rând, vorbim despre cultură urbană. Vorbim despre sisteme de dezvoltare economice. Într-o localitate mică este cu mult mai greu să-ți începi o afacere. Ministerul Infrastructurii a susținut un nou proiect de dezvoltare a piețelor pentru producătorii autohtoni în cadrul acestor orașe-poli de creștere. Procesul este în plină desfășurare. Noi vom construi piețe în care, în exclusivitate, vor vinde micii producătorii din Republica Moldova produsele sale”, a spus ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Vladimir Bolea.
Potrivit datelor preliminare ale Recensământului din 2024, în ultimii 10 ani, satele Moldovei au rămas fără jumătate de milion de locuitori, iar populația orașelor a crescut cu șapte procente. Datele mai arată că fiecare a treia persoană locuiește în Chișinău.
Lasă un comentariu