NOUTĂȚI

Șase judecători au fost eliberați din funcție printr-un decret semnat de Maia Sandu

Compus de Carolina Digori

Șase judecători de la Judecătoriile Chișinău și Orhei au fost eliberați din funcție printr-un decret semnat de președinta Republicii Moldova, Maia Sandu. Vorbim de Rodica Berdilo, Victoria Hadîrca, Irina Păduraru, Victoria Sănduța și Svetlana Tizu din cadrul instanțelor din Capitală și Eugen Popovici de la Judecătoria Orhei. Unii dintre ei au ajuns în vizorul opiniei publice în ultimii ani din cauza suspiciunilor de încălcare a legii sau a legăturilor cu lumea criminală.

Rodica Berdilo este judecătoarea care a emis decizia prin care au fost nevalidate alegerile locale din municipiul Chișinău câștigate în 2018 de Andrei Năstase.

Victoria Hadîrca și Svetlana Tizu, alături de alți magistrați, un procuror, un avocat, un asistent judiciar și două persoane fizice, au fost reținute de procurori în octombrie 2018, fiind bănuite că ar fi primit sume de bani în proporții deosebit de mari pentru a emite decizii favorabile pe mai multe cauze penale aflate în examinare. Ele au negat acuzațiile.

Despre Irina Păduraru nu se cunosc multe detalii în spațiul public, ea fiind numită în luna martie 2017 în funcția de judecător la Instanța Chișinău pe o perioadă de cinci ani.

Eugen Popovici a ajuns în martie 2017 în funcția de magistrat al Judecătoriei Orhei. Iar până a deveni parte a sistemului a fost consultant principal în Aparatul Preşedintelui Republicii Moldova, începând cu 2011, ulterior fiind numit prin transfer în funcţia de consultant principal în Secţia informare legislativă a Direcţiei drept şi relaţii publice.

Iar Victoria Sănduța ar avea probleme de integritate și legături cu interlopi, fratele și tatăl său fiind condamnați pentru diverse infracțiuni atât în Republica Moldova, cât și în România, potrivit unei investigații realizate de site-ul ,,Politik.md”. Fosta judecătoare, care este și fondatoarea asociației ,,Vocea Justiției”, a afirmat pentru ONE TV că este ținta unei campanii de denigrare, subliniind că nu știe cine stă în spatele acesteia, dar admite că are legătură cu faptul că membrii Consiliului Superior al Magistraturii urmau să-i confirme împuternicirile de judecătoare, ea fiind de doi ani în lipsa dreptului de a examina cauze penale. Lucru care, însă nu s-a întâmplat pentru că Consiliul Superior al Magistraturii a propus în iulie eliberarea din funcție atât a ei, cât și a Rodicăi Berdilo, a Irinei Păduraru și a Victoriei Hadîrcă, adică a patru judecători dintre cei vizați de decretul Maiei Sandu și a căror solicitări repetate de numire în funcție până la plafonul de vârstă au fost respinse.

Decretul semnat în data de 11 septembrie intră în vigoare în ziua publicării în Monitorul Oficial și poate fi contestat în instanță.

Despre autor

Carolina Digori

Lasă un comentariu