Creșterea salariului minim pe economie cu 500 de lei, majorări de salarii pentru profesori, medici și unii angajați ai Guvernului sunt doar câteva dintre prevederile proiectului legii bugetului de stat pentru anul 2025. Documentul a fost aprobat miercuri de către cabinetul de miniștri și urmează să ajungă în Parlament. În timp ce premierul Dorin Recean susține că Guvernul de la Chișinău și-a consolidat capacitatea economică în pofida provocărilor regionale cauzate de invazia Federației Ruse în Ucraina, Confederația Sindicatelor afirmă că majorările sunt prea mici și va cere creșterea salariului minim pe economie până la 6 mii de lei.
Potrivit proiectului, elaborat de Ministerul Finanțelor, începând cu 1 ianuarie salariul minim în sectorul bugetar și cel privat va crește de la 5 mii la 5.500 de lei.
De o creștere salarială cu 10 la sută vor beneficia profesorii și educatorii, polițiștii, pompierii, salvatorii, dar și angajații Inspectoratului Național de Probațiune și din penitenciare vor primi majorări similare. De o majorare cu 15 la sută vor beneficia aproape 51 de mii de angajați din sistemul medical.
De la 1 ianuarie 2025 va fi majorată indemnizația unică la nașterea copiilor, care va fi de 21.350 de lei, cu 1350 de lei mai mult decât în prezent. Totodată, peste 72 de mii de copii cu vârsta sub 2 ani vor beneficia, în anul viitor, de o indemnizație lunară de o mie de lei, indiferent dacă părinții sunt asigurați sau nu. Potrivit proiectului legea bugetului de stat în anul 2025, pensia medie va ajunge la 4 237 de lei, înregistrând o creștere de 105% față de anul 2021. De la 1 aprilie 2025, pensiile și prestațiile sociale sub 16 100 de lei vor fi indexate cu 6,1.
Premierul Dorin Recean a menționat că în 2025 mai multe categorii de angajați vor beneficia de lefuri mai mari.
,,În educație peste 50 de mii de profesori, educatori, învățători, cercetători vor beneficia de o creștere de aproximativ 10 la sută. De aceeași creștere vor beneficia și angajații din Ministerului Afacerilor Interne, mă refer aici la polițiști, la polițiști de frontieră, pompieri, salvatori. Guvernul a identificat 120 de milioane de lei pentru prima etapă de implementare a noii legii a veteranilor de pe Nistru. Chiar din 2025 vom avea creșterea până la 1610 lei a alocației lunare’’. Reprezentanții Confederației Naționale a Sindicatelor susțin că majorările propuse de Executiv sunt prea mici și vor veni cu unele propuneri până la votarea în lectură finală a documentului.
,,n opinia noastră a Sindicatelor majorarea cu o sută de lei a valorii de referință de bază de la 2100 până la 2200 este foarte puțin, este de doar 4,8%. La cadrele didactice și alt personal finanțat la bugetul de stat la ei este o altă valoare de referință, dar este o majorare de circa 9%, cu excepția celor de la medicină unde este mai mare. Și în opinia noastră este insuficient’’, a spus Sergiu Sainciuc,
vicepreședintele Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova.
Sindicaliștii mai spun că majorarea salariul minim cu 500 de lei este una nesemnificativă.
,,Bugetul este elaborat în baza salariului minim de 5.500 de lei, adică cheltuielile publice de personal. În opinia noastră ar fi fost bine ca să fie 6 mii de lei, așa cum am negociat cu partenerii sociali, cu patronatele. Impactul este de 300 de milioane de lei și nu este atât de mare’’.
Ministra Finanțelor, Victoria Belous susține că cele mai multe venituri la bugetul de stat pentru în anul viitor vor fi din încasările din impozite și taxe.
,,Prognoza venitului pentru 2025 se bazează în mare parte pe creșterea încasărilor din impozite și taxe. Acumularea veniturilor în raport cu anul curent în raport cu circa 6,8%. Taxa pe valoare adăugată va rămâne cea mai importantă sursă de venit a bugetului de stat Încasările din această taxă se preconizează în sumă de circa 36,4 miliarde de lei’’.
Proiectul bugetului de stat pentru anul 2025 urmează să fie votată în Parlament în trei lecturi.
Lasă un comentariu