Salariile profesorilor vor fi majorate în unele cazuri cu 15%, față de 9% cum era prevăzut inițial în proiectul legii bugetului pentru anul 2025, ceea ce a stârnit nemulțumiri și a determinat profesorii să iasă în stradă. Ministrul educației, Dan Perciun, a anunțat miercuri că aceste majorări vor depinde de gradul didactic al fiecărui profesor. Reprezentanții sindicatelor din educație au precizat că sunt de acord parțial cu propunerile autorităților, dar vor continua protestele până când vor considera că li se face dreptate.
,,Comparativ cu prima lectură în care a fost aprobat bugetul când vorbeam de o majorare universală de 7,4 la sută, acum ajungem de majorări de 15,2 % pentru anumite categorii în funcție de gradele didactice. Noi am avut o abordate care am pus accent pe măsuri adiționale pe acele cadre didactice care fac un efort de a obține grade didactice și de a-și îmbunătăți metodele de predare”.
Potrivit ultimelor propuneri, profesorii fără grad didactic vor beneficia de o majorare de aproximativ de 7 la sută, iar lefurile lor vor ajunge până la aproape 10.800 de lei. Profesorii cu gradul întâi vor primi o majorare de aproximativ 13 la sută, ceea ce însemnă că vor avea un salariu de aproximativ 14.900 de lei. Aceeași majorare este prevăzută și pentru cadrele didactice cu grad superior, iar salariul va ajunge aproximativ de 16.800 de lei.
Reprezentanții sindicatelor în educație susțin noile propuneri, dar așteaptă ca autoritățile să crească și valoarea de referință, în caz contrar, protestele vor continua.
,,Noi suntem îngrijorați de discrepanța de salariul mediu pe economie și media pe educație. Și dacă 9% au fost în prima lectură rămân în a doua lectură motiv de mare, mare bucurie nu avem. Noi suntem recunoscători ministerului educație că a găsit aceste soluții, dar așteptam totuși valoarea de referință să înceapă cu 2600 pentru pedagogi și 2300 pentru cadre non-didactice”, a spus Genadie Donos, președintele Federația Sindicală a Educației și Științei.
Ministrul educație susține că solicitarea sindicatelor de a majora salariile profesorilor cu 35% ar implica un cost de aproximativ trei miliarde de lei din bugetul de stat, sumă pe care statul deocamdată nu o dispune.
,,Majorarea cu 35 la sută ar fi necesar suplimentar în jur de 3 miliarde de lei. 3 miliarde de lei este echivalentul aproximativ trei fonduri de investiții în drumuri sau dublu față subvenționarea pe care o avem astăzi în Republica Moldova. Evident că între prima și a doua lectură este irealist să identificăm aceste resurse”.
Săptămâna trecută, zeci de profesori au protestat în fața Parlamentului. Ei au cerut deputaților să le majoreze salariile cu cel puțin 15%, la fel cum s-a întâmplat anul trecut.
Bugetul planificat pentru acest domeniu în 2025 este de peste 19 miliarde de lei, cu două miliarde mai mult decât anul trecut. La nivel de țară sunt aproximativ 60 de mii de profesori.
Lasă un comentariu