NOUTĂȚI

S-a finalizat schimbul istoric dintre Rusia, SUA și Germania. Kremlinul a eliberat 16 deținuți politici

Compus de Redacția STAR

Prizonierii eliberați în urma schimbului istoric dinte Rusia, SUA și Germania de joi seara sunt în drum spre casă. Trei deținuți politici eliberați din închisorile rusești au sosit în Statele Unite, iar alți 13 în Germania. În schimbul acestora, la Moscova, din avion au coborât în total 10 ruși. În SUA, cei trei prizonieri, doi jurnaliști și un fost militar american, au fost întâmpinați la aeroport de familiile lor, alături de președintele Joe Biden și vicepreședinta Kamala Harris.

Președintele american, Joe Biden a subliniat că schimbul a fost posibil datorită unui efort diplomatic colosal, inlusiv din partea Germaniei și Sloveniei. Polonia, Norvegia și Turcia și-au adus de asemenea contribuția la negocieri.

„Datoria mea este să mă asigur că, în primul rând, nu sunt deținuți, iar dacă se întâmplă asta, treaba mea este să-i aduc acasă.”

Administrația Biden a publicat o înregistrare video din oficul președintelui a convorbirilor telefonice emoționante dintre cei eliberați și familiile lor, înainte ca aeronava să aterizeze. Printre ei sa afla familia, care locuiește în Marea Britanie, a politicainului rus de opoziție Vladimir Kara-Murza. Activistul și publicistul Kara-Murza s-a aflat în detenție în Rusia din aprilie 2022. El a fost cu un an mai târziu condamnat la 25 de ani de detenție fiind acuzat de răspândirea de „falsuri” despre armată, cooperare cu o organizație indezirabilă și trădare de stat.

,,-Alo, tată? -Da, Katia tu ești? -Da, salut. Mă bucur să te aud. -Unde sunteți? -Suntem în Biroul Oval. -Nu există cuvinte să mă exprim. Eram sigur că vor muri în închisoare. Nu-mi vine să cred că se întâmplă. Cred că încă dorm în celula mea din Omsk, în loc să-ți aud vocea”.

În Biroul Oval se aflau și familiile jurnaliștilor Evan Gherșcovici, de la Wall Street Journal și Alsu Kurmașeva, de la Europa Liberă.

,,-Ți-am dus atât de mult dorul. -Mama este aici. Mă auizi? Sunt mama ta.
-Salut. -Sunt atât de fericită. Ne vom vedea foarte curând”.

Un alt opozat cunoscut eliberat de Moscova este Ilia Iașîn, un prieten și asociat al lui Alexei Navalnîi. Iașîn a fost transferat în Germania, de unde a publicat o fotografie pe pagina sa de Facebook alături de colegii săi care l-au întâmpinat. Împreună cu ceilalți deținuți politici ajunși în Germania, Iașîn a fost dus la spital pentru a fi examinat.

Mulți dintre aceștia sunt activiști ruși de opoziție și au legături cu activitățile opozantului Alexei Navalnîi. Însuși Navalnîi, care a murit în închisoare în condiții suspecte, ar fi trebuit, de asemenea, să participe la schimb. Acest fapt a fost confirmat atât de aliații opozantului, cât și de oficialii americani. Rusia ar fi cerut, în schimbul lui Navalnîi, eliberarea lui Vadim Krasikov, care ispășea o pedeapsă cu închisoarea pe viață în Germania pentru uciderea unui separatist cecen. Kremlinul a confirmat vineri că Krasikov este un agent FSB.

La o conferință de presă la aeroport, după ce s-a întâlnit cu cei salvați din închisorile rusești, cancelarul german Olaf Scholz a declarat că schimbul asasinului rus pentru prizonierii politici germani și ruși a fost singura decizie corectă pentru o națiune care trăiește după principii umane și democratice.

„Interesul statului de a executa pedeapsa cu închisoarea a trebuit să fie cumpătat cu libertatea și pericolul pentru viața și integritatea corporală a persoanelor nevinovate încarcerate în Rusia și a celor încarcerate pe nedrept din motive politice.”

Și președintele Vladimir Putin și-a întâmpinat la aeroportul din Moscova cei 8 deținuți ruși, majoritatea spioni și un hacker. Pe lângă ei, în Rusia s-au întors și doi copii ai cuplului de spioni Artem și Anna Dulțev, care își desfășurau activitatea în Bratislava. Până acum copii s-au aflat în custodia statului sloven. Aceștia nu cunosc limba rusă și au crezut până acum că sunt argentinieni.

„Vreau să mă adresez acelor dintre voi care au legătură directă cu serviciul militar. Vreau să vă mulțumesc pentru loialitatea față de jurământ, de datorie și față de patria care nici pentru o clipă nu a uitat de voi.”

Joi, 1 august, în capitala Turciei s-a petrecut un schimb de prizonieri fără precedent, la care au participat 7 țări și în urma căruia 26 de persoane au fost eliberate. Schimbul de prizonieri este considerat cel mai mare eveniment de acest gen dintre Occident și Rusia, de când Războiul Rece a luat capăt. Negocierile au fost purtate aproape doi ani de zile.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu