NOUTĂȚI

Rusia, SUA și Germania au făcut un schimb istoric de deținuți. Kremlinul a eliberat 16 deținuți

Compus de Redacția STAR

Rusia, SUA și Germania au organizat joi seara în capitala Turciei, Ankara, un schimb istoric de deținuți, cel mai mare de la sfârșitul Războiului Rece. Moscova a fost de acord să elibereze 16 deținuți politici originari din Rusia și alte șase țări. Printre aceștia se numără politicienii de opoziție Ilia Iașîn și Vladimir Kara-Murza, dar și jurnaliști, activiști anti-război și apărători ai drepturilor omului. În schimb, Kremlinul și-a dorit înapoi 8 cetățeni, majoritatea spioni ruși întemnițați în Occident. Schimbul s-a petrecut în secret iar presa a reușit să capteze imagini doar de la distanță.

Printre deținuții oferiți la schimb de SUA și Germania se numără agentul FSB Vadim Krasikov, condamnat pe viață în Germania pentru asasinarea într-un parc din Berlin a unui fost combatant cecen de origine georgiană. Este kilerul despre care s-a scris în februarie că urmează să fie schimbat cu liderul opoziției din Rusia, Alexei Navalnîi, care însă a decedat subit și în condiții suspecte într-o închisoare din Rusia. Aliații lui Navalnîi au confirmat că anume în urma acestui schimb, opozantul rus urma să ajungă în libertate.

La rândul său, Kremlinul i-a eliberat inclusiv pe cunoscuțiii opozanți Ilia Iașîn și Vladimir Kara-Murza, jurnaliștii Alsu Kurmașev de la „Europa Liberă” și Evan Hershkowitz de la „The Wall Street Journal”. În total, 13 deținuți politici din Rusia urmează să ajungă în Germania, iar alți trei, în Statele Unite.

Schimbul de deținuți are loc la câteva zile după ce societate civilă din Rusia a tras un semnal de alarmă că din închisorile țării au dispărut mai mulți deținuți politici.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu