NOUTĂȚI

Rusia și Ucraina vor începe imediat discuții despre o încetare a focului, a declarat Trump după discuțiile telefonice cu Putin și Zelenski

Compus de Redacția STAR

Rusia și Ucraina vor începe imediat discuții despre o încetare a focului, a declarat luni seară președintele SUA, Donald Trump. Afirmația a venit la scurt timp după ce liderul de la Casa Albă a avut o discuție de două ore cu președintele rus Vladimir Putin, iar mai apoi una de două ori mai scurtă cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Trump și Zelenski au discutat apoi și cu o serie de lideri europeni, care au promis din nou că vor impune sancțiuni dacă Rusia nu încetează focul. Putin a dat însă de înțeles că războiul va continua atâta timp cât nu vor fi eliminate cauzele fundamentale care l-au provocat. Zelenski, la rândul său, i-a cerut lui Trump să impună Rusiei sancțiunile promise dacă aceasta nu oprește totuși focul.

Următoarele negocieri ar urma să se desfășoare din nou în Turcia, la Vatican, sau în Elveția. Toate cele trei state ar fi dispuse să-l găzduiască pe președintele rus Vladimir Putin, în ciuda mandatului de arest internațional emis de Haga. Înainte de a-l telefona pe Putin, Trump l-a sunat pentru câteva minute pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

„Am discutat cu (Trump, n.r.) despre ce este important pentru Ucraina: o încetare necondiționată a focului, similară negocierilor de la Istanbul, sau înainte de ele. De asemenea, am abordat dispunerea SUA pentru a lua măsuri mai ferme împotriva Rusiei, inclusiv impunerea de noi sancțiuni. L-am rugat insistent să analizeze această posibilitate și să aplice sancțiunile dacă Rusia nu va susține încetarea focului.”

După ce a discutat atât cu Zelenski cât și cu Putin, Trump s-a arătat încrezător că părțile se vor putea în curând înțelege.

„Cred că ceva este pe cale să se întâmple. Este foarte…sunt implicate ego-uri mari, vă spun eu. Am vorbit cu (Putin n.r) despre (Ucraina n.r). I-am spus: „când vom pune capăt acestei (vărsări de sânge n.r) Vladimir?” Îl cunosc deja de multă vreme. Cred că este gata să pună capăt.”

Până acum, o încetare a focului de 30 de zile a fost refuzată în repetate rânduri de Rusia. Nu este clar dacă SUA sunt gata să înăsprească sancțiunile, așa cum promisese Trump. În aceeași conferință de presă, Trump a fost întrebat de ce nu o face. El a răspuns: „Ei bine, pentru că eu cred că avem o șansă să realizăm ceva, iar dacă impunem sancțiuni, totul s-ar înrăutăți. Dar este posibil ca acest lucru să se întâmple la un moment dat”, a răspuns Trump.

Vladimir Putin a reiterat că condițiile Rusiei pentru a pune capăt războiului sunt clare, să fie excluse cauzele care, potrivit lui, l-au făcut să invadeze Ucraina.

„Vreau să subliniez că discuția a fost foarte consistentă și foarte sinceră. Ne-am înțeles cu președintele SUA, că Rusia este gată să lucreze cu partea ucraineană asupra unui memorandum despre un posibil viitor acord de pace. Per general, poziția Rusiei este clară. Cel mai important pentru noi este să eliminăm cauzele fundamentale ale acestei crize (războiului n.r).”

Kremlinul a spus de mai multe ori că dorește o Ucraină neutră, care să nu adere niciodată la NATO. De asemenea, în presă s-a scurs că Moscova cere Ucrainei să-și retragă complet trupele din cele patru regiuni ale sale, care în prezent sunt parțial ocupate de Rusia.

După discuția cu Putin, Trump l-a mai telefonat o dată pe președintele Zelenski. De această dată, discuțiile au durat în jur de o oră și au implicat principalii lideri europeni. Unul dintre ei, cancelarul german Friedrich Merz, a dezvăluit ulterior că, în cursul acestei conversații, liderii europeni s-au decis să înăsprească sancțiunile împotriva Rusiei.

„Europa și America sunt foarte unite în această privință: vom sprijini îndeaproape Ucraina pe drumul către un armistițiu. Europa va intensifica presiunea asupra Moscovei prin sancțiuni. Asupra acestui lucru ne-am pus de acord cu președintele SUA după discuția sa cu Putin.”

Ucraina și Rusia s-au întâlnit săptămâna trecută în Turcia, pentru primele negocieri față în față din martie 2022. Subiectul central al discuțiilor a fost propunerea Occidentului, un armistițiu de 30 de zile. Părțile însă nu au putut ajunge la un acord imediat.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu