Rusia ia în calcul posibilitatea de a trimite în regiunea transnistreană gaze naturale cumpărate de pe piețele europene, scrie Kommersant. Este vorba de volume suficiente doar pentru consumul malului stâng, iar Moscova ar fi gata să cheltuiască sume mari doar pentru a-și menține influența în regiunea transnistreană și pentru a-i face pe locuitorii de pe malul drept să plătească tarife mai mari pentru energia electrică. Scopul final este să provoace un val de nemulțumire în rândul moldovenilor în an electoral, spun experții.
Komerssant este un ziar independent din Rusia. Teoria potrivit căreia rușii ar fi gata să cumpere gaze scumpe de pe piețele europene pentru transnistreni este veridică, spun experții. Și asta pentru că anume gaze rusești nu ar putea ajunge în regiunea separatistă. Conducta Transbalcanică trece prin Ucraina, țară care de la 1 ianuarie a interzis tranzitul de gaze rusești.
,,Probabil acesta este doar un procedeu economic, juridic, pentru că Rusia are gaze naturale, problema constă în a le aduce în regiunea transnistreană. Traseul prin Ucraina este blocat și Rusia intenționează să-l aducă, probabil, prin coridorul Transbalcanic. Trebuie iar să spunem lucrurilor corect, pentru că autoritățile au evitate. Coridorul Transbalcanic trece prin Ucraina, de la stația Isaccea până la Orlovka, iar Orlovka este în Ucraina și circa 40 de kilometric (de conduct n.r.) trec prin teritoriul ucrainean”, a spus expertul î energetică, Sergiu Ungureanu.
Potrivit surselor Komerssant, Rusia planifică să achiziționeze din ianuarie până în aprilie volume de 3 milioane de metri cubi de gaze pe zi. Cheltuielile ar fi de 164 de milioane de dolari. Însă regiunea transnistreană nu ar fi obligată să plătească pentru aceste gaze naturale.
,,Până la urmă, pentru Federația Rusă, gazul nu a fost niciodată problemă economică. Gazul a fost, este și va fi pârghie politică. Cunoaștem cu toții că ceea ce s-a întâmplat de 1 ianuarie nu este despre economie, dar este despre un plan bine pus la punct și, deocamdată desfășurat reușit, din punctual meu de vedere, privind destabilizarea malului drept, nu al malului stâng. Nu regiunea transnistreană este ținta principală în acest proces”, a spus Experul, Alexandru SLusari.
În urma crizei provocate de Rusia în regiunea transnistreană, pe malul drept al Nistrului nu a mai ajuns energie electrică mai ieftină, produsă în regiunea transnistreană. Consumul este acoperit de importuri din România și de producția locală. Asta a dus la creșterea tarifelor cu 75 la sută pentru consumatorii din centrul și sudul țării și cu 65 la sută, pentru cei din nord.
Lasă un comentariu