Rubla rusească a ajuns la cel mai scăzut nivel de la începutul războiului din Ucraina. Miercuri, pe piața valutară internațională Forex, cursul dolarului a depășit 114 ruble, pentru un dolar, cu 10 ruble mai mult decât în martie 2022. Deoarece peste 20% dintre produsele alimentare și 40% din produsele nealimentare de pe piața Rusiei sunt cumpărate de peste hotare în dolari, prețurile pentru produsele de import ar putea crește cu 20 %, spun experții.
„Dacă ne orientăm după faptul că rubla s-a devalorizat toamna aceasta în raport cu yuanul cu o pătrime, nu este greu de concluzionat cât vor crește prețurile produselor de import. După produsele de import, se vor scumpi și cele autohtone, deoarece mulți producători autohtoni utilizează echipament, piese și materie primă importată”, a spus Maxim Blant, economist.
În același timp Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului speculează că Rusia nu se teme de cursul dolarului.
„-În ce valută vă primiți salariul? -Cea mai mare parte a tranzacțiilor noastre cu Kazahstanul se desfășoară în ruble și tenge, ceea ce ne face mulțumiți.”
Declarațiile lui Peskov vin în contradicție cu nemulțumirile cetățenilor ruși de pe rețelele de socializare, care se plâng că prețurile au început deja să crească. Într-o postare pe rețelele de socializare, un cetățean susține că coșul său de cumpărături online a crescut cu 90 de dolari, imediat după ce cotațiile au afișat noul curs.
Potrivit presei ruse, căderea record a rublei se datorează în special noului pachet de sancțiuni americane împotriva Rusiei, mai ales de sancțiunile impuse Gazprombank, unul dintre cei mai mari furnizori de valută din țară. Un alt factor ar fi cheltuielile de război în creștere, mai spun experții.
„Inflația în creștere din Rusia se datorează cheltuielilor de război. Cam de la jumătatea anului trecut, Ministerul Finanțelor nu utilizează comisioane pentru finanțarea bugetului, inclusiv a cheltuielilor militare. Finanțarea războiului se face prin redistribuirea taxelor colectate din economie”, a spus Serghei Aleksașenko, fost viceministru al Finațelor al Federației Ruse.
Pentru anul 2025, Kremlinul planifică să mărească bugetul de război de la aproximativ 120 la 140 de miliarde de dolari.
Lasă un comentariu