România și Bulgaria vor adera pe deplin la spațiul Schengen începând cu 1 ianuarie 2025. Această aderare va permite cetățenilor români și bulgari să călătorească liber în statele membre Schengen, fără a mai fi supuși controalelor la frontierele cu Ungaria și Bulgaria. Decizia finală a fost adoptată joi, la Bruxelles, în cadrul reuniunii Consiliului Justiție și Afaceri Interne al Consiliului European, la care a participat și ministrul român al afacerilor interne.
„-Felicitări, domnule ministru. – Mulțumesc mult.”
Totuși, conform negocierilor purtate luna trecută la Budapesta, la frontierele României cu Ungaria și Bulgaria vor continua să fie efectuate controale aleatorii timp de șase luni. Totodată, pentru Republicii Moldova, acest lucru ar putea însemna controale mai stricte la granița moldo-română, așa cum România va fi obligată să păzească mai strict frontierele cu statele non-Schengen.
„Principala provocare este să ridicăm permanent ritmul de pregătire a poliției de frontieră, protejarea frontierei, investiții în logistică, în mijloace tehnologice. Colaborare dintre instituțiile din țară, între ale noastre și cele ale vecinilor și toate aceste lucruri sunt mai sofisticate’’, a spus Cătălin Predoiu, ministrul român al Afacerilor Interne.
În urma deciziei, Poliția de Frontieră a Republicii Moldova, a precizat că „Aderarea României la spațiul Schengen din punct de vedere al traversării frontierei de stat nu presupune careva schimbări esențiale la această etapă, doar includerea unor verificări adăugătoare, ceea ce poate crește timpul de procesare la punctele de trecere a frontierei, în special în perioadele de vârf”, a menționat instituția într-un comunicat.
Președintele Klaus Iohannis a declarat după anunțul de la Bruxelles că aderarea României la Schengen reprezintă un pas firesc și necesar în consolidarea statutului României de membru cu drepturi depline al Uniunii Europene.
„Ne putem bucura, în sfârșit, de un drept bine meritat, dobândit în mod legitim de România. Eliminarea controalelor la frontiere înseamnă circulație mai rapidă și mai simplă pentru cei care călătoresc. Timpul petrecut la granițe va fi considerabil redus, iar costurile logistice pentru companii vor scădea’’.
Decizia a fost salutată de înalți oficiali europeni. Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a declarat că „Un Schengen mai puternic înseamnă o Europă mai sigură și mai unită.” La rândul său, șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a subliniat că România și Bulgaria au aderat acolo „unde le este locul”.
Expertul în relații internaționale din România, Valentin Naumescu a precizat pentru One TV că de pe urma aderării terestre la spațiul Schengen, va avea de profitat în mod special economia României.
„Se vor reduce timpii de tranzitare a teritoriilor, mărfurile vor ajunge mai repede la destinație. Asta înseamnă economie, profit mai mare și pe baza acestor câștiguri economice să sperăm că firmele vor investi în modernizări tehnologice, în noi locuri de muncă, venituri suplimentare la buget.”
Expertul a subliniat că România a îndeplinit toate criteriile necesare pentru aderare încă din 2011, însă procesul a fost blocat de-a lungul anilor din cauza opoziției la nivel politic a unor state membre, precum Ungaria, Austria sau Olanda.
„Au fost motive politice interne din țările respective care au avut alegeri… mă rog au fost o perioadă în care au crescut foarte mult partidele extremiste, naționaliste, anti emigrație. Este foarte bine că acum nu mai există niciun fel de control vamal în interiorul UE și se poate merge liber sin sudul Europei până în nord sau vest”.
România și Bulgaria au aderat la Schengen cu spațiul aerian și maritim încă din luna martie. Decizia de joi prevede și ridicarea controalelor la frontierele terestre.
Lasă un comentariu