România ar putea cumpăra compania „Rețele Electrice de Distribuție Nord” (RED Nord) din Republica Moldova, care asigură cu energie electrică toate localitățile din nordul țării. Premierul român Marcel Ciolacu a declarat că, în prezent, România produce mai multă energie electrică decât consumă și nu are suficiente spații de stocare, iar achiziționarea RED Nord ar putea echilibra sistemul. Inițiativa este susținută de ministrul Energiei de la Chișinău, Victor Parlicov.
,,Noi avem o înterconectare, una din cele mai mari din Europa. De exemplu avem de 3 ori mai mare decât in Spania, vorbeam cu Domnul Sanchez. Dacă o să ne extindem și în zona de Republica Moldova, lucru pe care facem acum, poate cumpărăm în Republica Moldova distribuție nord, atunci, sistemul se va echilibra. Avem cel mai bun mix de energieț”.
La rândul său, Victor Parlicov, ministrul Energiei de la Chișinău a subliniat luni pe pagina sa de Facebook că Guvernul se pregătește să privatizeze doi furnizori de energie RED Nord și FEE Nord, iar în acest context ideea Guvernului de la București poate fi realizată.
,,Guvernul este în căutare de investitori strategici pentru cele două întreprinderi și salutăm interesul părții române pentru acestea. România este țară membră a Uniunii Europene, are o experiență avansată în implementarea normelor europene în gestionarea sectorului electroenergetic. Noi deja avem o colaborare strânsă cu România și ne propunem să devenim parte a pieței energetice a Uniunii Europene către 2029, înainte de a deveni stat membru al UE, prin cuplarea piețelor de energie din Republica Moldova și România”.
Parlicov a precizat că procesul de privatizare a acestor companii nu intră în competența Ministerului Energiei. Expertul în energie Sergiu Ungureanu consideră că atunci când vine vorba de privatizarea unei companii, indiferent în ce domeniu, în primul rând, merită să fim atenți la interesul național. Ungureanu sugerează că privatizarea, apoi cumpărarea acestor companii de către România, ar putea fi neprofitabilă, de aceea inițiativa ar trebui examinată atent de instituții competente, inclusiv de Guvern și Parlament.
,,În general, logica privatizărilor este ca să se privatezeze acele active care statul nu le poate gestiona cu profit, dar să se privatizeze acuma niște rețele electrice, care din start au profit, pentru că profit este prevăzut de câtre legea energiei electrice și de câtre hotărârere ANRE. Deci nu știu de ce s-ar trece acuma la o privatizare de acest tip, pentru că nu este în falement compania nu este în starea foarte proastă, nu este o companie cu care statul spre exemplu nu are ce să face. Orice element al privatizării trebuie să fie urmăreas în primul rând în interesul poporului și în primul rând beneficiarului final”.
În prezent există trei proiecte, prin intermediul cărora sistemul energetic al Republicii Moldova va fi conectat la cel românesc. Lucrările la construcția liniei electrice aeriene Vulcănești – Chișinău au început deja. Se preconizează se preconizează racordarea la linia Bălți – Suceava și, în plus, anul acesta a fost semnat un memorandum privind construcția liniei Strășeni-Gutinaș.
Lasă un comentariu