FILME STARNEWS

Robin Williams, un tribut de ziua sa de naștere. Cinci filme clasice, de neuitat ale actorului care ar fi împlinit astăzi 74 de ani

Compus de Carolina Digori

Fidel semnului său zodiacal, Robin Williams (care ar fi împlinit astăzi 74 de ani) a fost un amestec de umor, sentimente, nebunie și bunătate până la capăt. Sinuciderea sa tragică din 2014 i-a lăsat pe fani îndurerați în felul în care oamenii sunt îndurerați de cineva apropiat. Această durere este o mărturie a tipului de impact pe care actorul l-a avut – ne putea face să râdem, să plângem și să gândim mai mult decât am fi crezut vreodată că este posibil. Ca un umil omagiu adus acestui luminar al tuturor timpurilor, iată o listă cu cinci filme clasice, de neuitat, care ar trebui să se afle pe lista de vizionare a fiecărui cinefil:

Bună dimineața, Vietnam (1987)

Acest film de Barry Levinson se petrece în timpul războiului din Vietnam. Intriga îl urmărește pe Adrian Cronauer (Robin Williams), un DJ de radio gălăgios și amuzant care zguduie staticul post de radio militar cu glumele și muzica sa nebunească și energică. Stilul său îl face popular printre soldați, dar îi creează și probleme cu șefii săi severi. Filmul, de cele mai multe ori plin de umor, prezintă cu abilitate și latura gravă și negativă a războiului și efectele acestuia asupra oamenilor. Interpretarea energică a lui Robin William i-a adus un premiu Grammy și un Glob de Aur pentru cel mai bun actor, precum și nominalizări pentru cel mai bun actor la ceremoniile Oscar și BAFTA.

Dead Poets’ Society (1989)

Acest film al lui Peter Weir este o poveste clasică de maturizare despre un profesor de engleză carismatic pe nume John Keating (Robin Williams) care își motivează elevii (o distribuție tânără care îi include pe Ethan Hawke și Robert Sean Leoanard) să gândească independent prin intermediul poeziei. Expresia „Carpe Diem – profite de zi!” din acest film a devenit parte integrantă a culturii pop de-a lungul deceniilor.

Dead Poets Society a câștigat Oscarul pentru cel mai bun scenariu original (Tom Schulman) și a primit alte nominalizări pentru cel mai bun film, cel mai bun regizor și cel mai bun actor. Filmul continuă să aibă un farmec atât nostalgic, cât și inspirațional pentru adulți și adolescenți.

Aladdin (1992)

Acest film Disney de mare succes (a câștigat 500 de milioane de dolari în întreaga lume) este un moment de referință în cultura pop pentru majoritatea copiilor din anii 1990. Regizat de Ron Clements și John Musker, îi are în distribuție pe Scott Weinger în rolul lui Aladdin, Linda Larkin în rolul lui Jasmine, Jonathan Freeman în rolul lui Jafar, Gilbert Gottfried în rolul papagalului Iago și, mai presus de toate, pe Robin Williams în rolul lui Genie. Williams a fost creditat pentru faptul că i-a dat vocea lui Genie cu amestecul său caracteristic de energie săltăreață, umor și emoție și că a furat spectacolul restului distribuției.

De asemenea, filmul continuă să fie memorabil pentru partitura sa muzicală, compoziții premiate cu Oscar precum „A Whole New World” și „Friend Like Me” devenind imnuri pentru romantism și, respectiv, prietenie.

Doamna Doubtfire (1993)

Regizat de Chris Columbus, Mrs. Doubtfire îmbină atât umorul, cât și inima în personajul lui Daniel Hillard (Robin Williams), un actor de voce care se luptă să rămână alături de copiii săi, care pierde custodia acestora în urma unui divorț încurcat, dar formulează un plan nebunesc pentru a rămâne aproape de copiii săi, transformându-se într-o excentrică bonă britanică pe nume Mrs. Doubtfire.

Cu Sally Field și Pierce Brosnan în rolurile principale, povestea a fost apreciată pentru că a amestecat atât râsul, cât și lacrimile într-o proporție câștigătoare și a devenit un blockbuster cu încasări de peste 440 de milioane USD, la un buget de 25 de milioane USD. Echipa de machiaj și coafură a luat acasă Oscaruri bine meritate pentru cel mai bun machiaj, în timp ce Robin Williams a primit un Glob de Aur pentru interpretarea sa.

Good Will Hunting (1997)

Acest film al lui Gus Van Sant este o poveste emoționantă și inspirată despre Will (Matt Damon), un matematician extraordinar de talentat care lucrează ca îngrijitor și își ascunde talentul de lume. Acest lucru se schimbă atunci când îl întâlnește pe Sean (Robin Williams), un terapeut amabil care îl ajută să se deschidă și să creadă în el însuși., scrie digitalstudioindia.com.

Robin Williams a îmbinat cantitățile potrivite de căldură și înțelepciune în interpretarea sa și a luat acasă Oscarul pentru cel mai bun actor în rol secundar. Scenariul a fost scris împreună de Matt Damon și Ben Affleck (care joacă și el un rol în film) și tot ei au câștigat Premiul Oscar pentru cel mai bun scenariu original.

Despre autor

Carolina Digori