NOUTĂȚI

Riscuri energetice pentru Moldova din cauza luptelor lângă stația de compresare din Sudja

Compus de Redacția STAR

În Republica Moldova a fost declarată stare de alertă timpurie pe piața gazelor naturale, pentru a se lua „măsuri preventive pentru a asigura securitatea energetică a țării”. Decizia a fost luată joi seara de Comisia pentru Situații Excepționale, la solicitarea Ministerul Energiei, în contextul confruntărilor dintre armatele Ucrainei și Rusiei în apropierea de orașul rusesc Sudja, acolo unde se află singura stația de compresare a gazelor exportate spre Europa. Experții susțin că, în aceste condiții, există mai multe riscuri pentru țara noastră, unul dintre care este ca regiunea transnistreană să rămână fără gaze, iar restul țării ar putea rămâne fără energie electrică.

,,La moment, nu există întreruperi, nu există situații de urgență, nu există vreun risc eminent pentru sistem, însă operatorul de transport din Ucraina a sesizat operatorul de transport din Republica Moldova SRL „Vestmoldtransgaz” că există o situație de posibile, există un risc posibil în care ca și orice acțiune militară pot surveni anumite restricții”, susține Victor Parlicov, ministrul Energiei.

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a făcut anunțul privind solicitarea declarării situației de alertă timpurie pe piața gazelor după ce a convocat întreprinderile din domeniul energetic și a audiat rapoartele instituțiilor de resort privind situația operativă și riscurile privind securitatea energetică.

,,Am discutat care sunt scenariile care sunt timpii de reacții, care sunt posibilitățile intervenției. Starea de alertă timpurie presupune că există un risc care se monitorizează, se urmărește, dar nu se intervine”.

Totodată, ministrul Energiei, Victor Parlicov, dă asigurări că gazele naturale sunt livrate prin Ucraina către regiunea transnistreană în regim normal, iar volumele de gaze naturale pentru necesitățile malului drept al Nistrului sunt suficiente, inclusiv stocurile de securitate.

,,Stația Sudja, din informația pe care o avem, este o stație automată, funcționează în regim normal, chiar dacă acolo nu este nimeni, ea este funcțională, dar având sesizarea din partea colegilor din Ucraina”.

Daniel Vodă, consilierul pe comunicare al premierului Dorin Recean, a afirmat pentru ONE TV că nu se știe deocamdată când se va întruni în ședință Comisia pentru Situații Excepționale, pentru a examina demersul Ministerului Energiei. Expertul în domeniul energetic al comunității WatchDog.md, Sergiu Tofilat, care este și membru al Consiliului de Observatori al „Moldovagaz”, susține că situația de alertă timpurie este un instrument pentru gestionarea situației.

,,Alerta aceasta timpurie înseamnă o etapă pregătitoare și-i dă instrumente Ministerului, Guvernului să intervină mai rapid, deci crește viteza de reacție”.

Iar riscurile sunt majore în această situație, subliniază expertul.

,,Dacă se întâmplă ceva și acest tranzit nu va mai fi disponibil, malul stâng rămâne fără gaz și noi vom trebui să căutăm, să importăm energie electrică din România. Cu energie bun ne mai descurcăm, dar dacă malul stâng rămâne fără gaz, acolo este practic o potențială criză umanitară”.

În data de 7 august, armata ucraineană a luat sub control singura stație de compresare a gazelor transportate din Rusia câtre Europa. În acest moment, întreaga cantitate de gaz rusesc de la „Gazprom” este livrată regiunii separatiste transnistrene, iar gazele naturale sunt folosite pentru a produce energie electrică pentru malul drept al Nistrului, care consumă gaze din alte surse.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu