Teatre românești de pe ambele maluri ale Prutului se reunesc din nou la Chișinău, unde, timp de 10 zile, se vor juca 27 de spectacole de excepție, în cadrul celei de-a IX-a ediție a Reuniunii Teatrelor Naționale Românești. Festivalul Teatrelor Naționale Românești a debutat miercuri, 12 septembrie, cu spectacolul „Grădina de sticlă”, după romanul omonim al Tatianei Țîbuleac, montat în regia lui Petru Hadârcă.
Agenda proiectului cultural include 46 de evenimente, inclusiv conferințe, lansări de carte și întâlniri cu personalități emblematice din lumea teatrului românesc, precum Victor Rebengiuc, Mariana Mihuț, Emil Boroghină, Virgil Ogășanu, Ana Blandiana, Matei Vișniec. Ministrul Sergiu Prodan a subliniat că această reuniune teatrală urmărește promovarea culturii românești pe ambele maluri ale Prutului.
,, Experiența acestui an ne-a însuflat ideea de a lărgi aria de extindere a acestui Festival, nu doar spre Ucraina, ci spre întreagă Europa, încet-încet, și odată cu aderarea RM la UE și nu a mai rămas atât de mult 2030, de ce nu să fie la Chișinău reuniunea teatrelor europene și cu mare frag vom găzdui si vom creste acest festival la acest nivel’’, a spus Sergiu Prodan, ministrul Culturii Republicii Moldova.
Publicul din Republica Moldova va avea posibilitatea să vizioneze în cadrul evenimentului cultural spectacole montate de opt teatre din Republica Moldova și opt teatre din România, iar invitatul special al festivalului este Teatrul Național Academic „Ivan Franko” din Kyiv.
,, De la an la an acest proiect a crescut din toate punctele de vedere. Sper ca la anul viitor cand vom marca jubileu, sa reușim sa aducem în sânul familiei teatrale din Chișinău si alte teatre naționale. Suntem in tratative’’, a spus Petru Hadârcă, directorul teatrului național „Mihai Eminescu” din Chișinău.
Evenimentul cultural găzduit de Teatrul Național „Mihai Eminescu” are în acest an genericul „Conexiuni Europene” și se desfășoară sub Înaltul Patronaj al președinților Maia Sandu și Klaus Iohannis. Sergiu Nistor, consilierul președintelui României a transmis publicului moldovean, în cadrul unei conferințe de presă, că „acest înalt patronaj nu s-ar fi putut acorda dacă cursul politic și social al Republicii Moldova nu ar fi mers spre democratizare, europenizare”.
,,Dincolo de eforturile politice, economice, diplomatice, un rol esențial îl are și cultura care ne unește, iar Reuniunea Teatrelor Naționale Românești este un eveniment excepțional și un exemplu elocvent al acestei forțe unificatoare’’, a spus Sergiu Nistor, consilier al președintelui României.
Reuniunea Teatrelor Naționale Românești a fost organizată pentru prima dată în 2015 și a fost inspirată din proiectul „Teatrul românesc București-Iași-Chișinău”, lansat cu un an mai devreme, de către cei doi directori ai Teatrelor naționale din București și Chișinău, Ion Caramitru și, respectiv Petru Hadârcă.
Lasă un comentariu