NOUTĂȚI

Reuniune decisivă la Luxemburg. În seara de 25 iunie, urmează să înceapă oficial negocierile privind aderarea Republicii Moldova și a Ucrainei la Uniunea Europeană

Compus de Redacția STAR

Conferința interguvernamentală Republica Moldova – Uniunea Europeană, în cadrul căreia urmează să fie lansate oficial negocierile de aderare a țării noastre la UE va avea loc, în seara zilei de marți, la Luxemburg, iar delegația de la Chișinău va fi condusă de premierul Dorin Recean.

La acest eveniment cu un puternic impact politic vor mai participa din partea Moldovei patru vicepremieri, printre care Cristina Gherasimov, viceprim-ministru pentru Integrare Europeană, care este și negociator-șef.

În data de 21 iunie, Guvernul a aprobat poziția Republicii Moldova pentru negocierea proiectului tratatului de aderare la UE, aceasta fiind discutată în aceeași zi în cadrul ședinței Comisiei Naționale pentru Integrare Europeană, care a fost prezidată de președintele Maia Sandu. În cadrul acestei reuniuni, șefa statului a semnat decretul privind inițierea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană și a anunțat că țara noastră a îndeplinit toate recomandările Comisiei Europene.

În data de 17 iunie, ambasadorii celor 27 de țări ale Uniunii Europene şi-au dat „acordul de principiu” cu privire la deschiderea negocierilor de aderare cu țara noastră și cu Ucraina. Anunțul a fost făcut de Preşedinţia belgiană a Consiliului UE la aproape doi ani de la acordarea statutului de state candidate pentru aderarea la UE. Oficialii UE au urmărit ca ceremonia de începere a negocierilor cu Ucraina și Republica Moldova să se producă înainte ca președinția rotativă a UE să fie preluată la 1 iulie de Ungaria, țară care are o atitudine rezervată față de Kiev.

De notat că în cadrul de negocieri pentru Ucraina este inclusă condiția privind asigurarea unui „tratament nediscriminatoriu pentru persoanele care aparțin minorităților naționale”. De asemenea, Ucrainei i se cere să adopte un plan de acțiuni pentru a apăra drepturile minorităților naționale, inclusiv la folosirea limbii materne și inclusiv în educație. Documentul care reglementează negocierile cu Republica Moldova nu include asemenea condiții.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu