NOUTĂȚI

Rețeaua de corupere a alegătorilor prin intermediul băncii ruse, activată în urma vizitei la Moscova a mai multor lideri din Găgăuzia 

Compus de Redacția STAR

Rețeaua de corupere a alegătorilor prin intermediul băncii ruse aflate sub sancțiuni internaționale a fost activată în urma vizitei la Moscova a mai multor lideri din Găgăuzia, inclusiv bașcana Evghenia Guțul, unul dintre oamenii de bază ai lui Ilan Șor. Oligarhul penal, care se află la Moscova, a reușit să mituiască cu peste 39 de milioane de dolari cel puțin 15% dintre cetățenii care au votat în cadrul secțiilor de votare din țară, potrivit unor experți în domeniu. Aceștia subliniază, totuși, că acțiunile autorităților privind destructurarea rețelei sunt întârziate, fiind oportune cel puțin cu jumătate de an înainte de dublul scrutin.

Analistul politic Ion Tăbîrță a afirmat pentru ONE TV că alegătorii mituiți în primul tur, nu vor vota conștient nici în cel de-al doilea tur.

,,Acum s-a mituit din timp, aici este vorba despre o rețea piramidală creată din timp cu persoane pusă la salariu, folosite diferite acțiuni. Acestor persoane nu li s-a plătit acum pentru a-și da acum votul, ei fost plătiți și mituiți pentru a-și da votul cu mult timp înainte. Și acum indiferent va fi plătit sau nu el va vota cum i se va spune în turul doi”.

Măsuri pentru prevenirea și combaterea rețelei de corupție trebuiau întreprinse cu câteva luni înainte de scrutin, crede expertul.

,,Această rețea trebuia destructurată mult mai înainte. Acum ce o să-i faci, o să arestezi câțiva? Și? O să le pui amenzi sau ce o să le faci, dacă astea se făcea cu o jumătate de an înainte”.

Președintele Comunității WatchDog.md, Valeriu Pașa, subliniază că suma de 39 de milioane de dolari, transferată pe parcursul lunilor septembrie și octombrie prin intermediul aplicației PSB, este echivalentă celei a bugetul municipiului Bălți pentru un an și ar fi ajuns la cel puțin 138.000 de moldoveni.

,,Dacă să admitem că este încă câte o singură persoană pe fiecare cont atunci ne dăm seama despre amploarea acestei fraude. 15 % este cel puțin. Ce este cu adevărat tragic că au fost implicate foarte multe persoane din toate raioanele Republicii Moldova. Aduc aminte cum a pornit întreaga schemă. La data de 10 aprilie anul curent, bașcana, Evghenia Guțul, a semnat împreună cu speake-rul Adunării Populare a Găgăuziei, Dmitrii Constantinov, și cu șeful băncii rusești Promsveazibank, un acord prin intermediul căruia, în absoluta încălcare a legislației Republicii Moldova, se permite activitatea acestor cărți de credit, numite MIR”.

Valeriu Pașa mai declară că cei implicați în schemă ar trebui să colaboreze cu structurile de drept pentru a scăpa de sancțiune sub formă de pușcărie sau amendă care variază între 25.000 și 37.500 de lei


,,Cei care primesc amenzi, dar decid să ofere informații către poliție, către procurori vor fi scutiți de aceste amenzi. La fel banii, toți acești bani, care au fost transferați, estimăm că în toată perioadă, au fost cel puțin 50 de milioane de dolari, conform legii trebuie să fie luați de la cei care i-au primit și va un supliment foarte util pentru bugetul național. De exemplu cu aceste 50 de milioane se poate de construit vreo 10-12 km a centurii Chișinăului sau de mărit cu 50 de procente fondul de subvenționare în agricultură”. În opinia experților, nu există temei legal pentru a anula primul tur, dar reiterează că în timpul celui de-al doilea tur al scrutinului fiecare vot trebuie asumat. 

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu