Republica Moldova va dubla eforturile în vederea aderării la Uniunea Europeană, iar miza este în continuare inclusiv pe sprijinul României, a declarat la București viceprim-ministruL pentru Integrarea Europeană a Moldovei Cristina Gherasimov. În urma întrevederii de joi cu Ministra Afacerilor Externe a României, Gherasimov a scris într-o postare pe Facebook că „ am convenit să intensificăm colaborarea, pentru a beneficia cât mai mult de expertiza României în procesul de aderare la UE.”
Cu o zi mai devreme, în calitate de invitat special, Cristina Gherasimov a participat la ediția din 2024 a „Reuniunii Anuale a Diplomației Române”, unde a mulțumit României că împărtășește cu noi experiența valoroasă prin care a trecut în ani premergători aderării la UE.
„Am discutat ce urmează pentru Republica Moldova. Urmează să ne dublăm eforturile și mizăm în continuare pe sprijinul României cu expertiza și experiEnța României pe care deja o împărtășă cu autoritățile de la Chișinău pentru a avansa pe drumul nostru european”.
La discuții a participat și viceprim-ministra pentru integrare europeană a Ucrainei Olga Stefanișina.
„Faptul că ne-am adunat aici, Ucraina, Moldova îmreună cu doamna ministru, este mărturia faptului că discutăm despre pilonii de unitate ai Uniunii Europene și despre procesul de extindere. ”
Ministra Afacerilor Externe a României, Luminița Odobescu a dat asigurări că integrarea europeană a Republicii Moldova și a Ucrainei este un obiectiv prioritar de politică externă pentru România.
„Perioada care urmează după decizia deschiderii negocierilor de aderare va fi extrem de complexă pentru Republica Moldova și Ucraina. Procesul de aderare în sine pune o presiune suplimentară pe structurile administrative din cele două state.”
Prima sesiune de screening în cadrul negocierilor cu Uniunea Europeană a avut loc între 10 și 11 iulie, la Chișinău. Evaluarea legislației Republicii Moldova a început cu Capitolul 5 „Achiziții publice”. Screening-ul bilateral reprezintă un proces de analiză comparativă a legislației europene și naționale, desfășurat împreună de Comisia Europeană și țara candidat pentru aderare.
Lasă un comentariu