Regimul de la Tiraspol a refuzat ajutorul condiționat de 60 de milioane de euro din partea UE, regiunea separatistă fiind contra ajustării treptate a tarifelor pentru consumatori, conform premierului Dorin Recean. Prin urmare, regimul de la Tiraspol a identificat o altă soluție pentru furnizarea gazului care prevede ca o companie ungară, plătită de o altă firmă din Dubai, să îl transporte până la granița Republicii Moldova, iar Chișinăul permite tranzitul acestuia în schimbul îndeplinirii mai multor condiții, precum eliberarea deținuților politici. Aceasta însă va intra în vigoare din 13 februarie, iar până atunci, regiunea separatistă va folosi resurse energetice cumpărate sau împrumutate de la malul drept al Nistrului.
,,Pentru ziua de 11 și 12 februarie am decis ca Moldovagaz să poată să vândă celor de la Tiraspoltransgaz, 2 milioane de metri cubi pe zi și să mai împrumute 3 milioane de metri cubi pentru o perioadă de până la sfârșitul lunii martie”, a anunțat premierul Dorin Recean după ședința Comisiei pentru Situații Excepționale, în timpul căreia s-a luat decizia de a face o derogare de la legea cu privire la gazele naturale pentru că, până acum conform ei, compania Moldovagaz poate livra resurse energetice în stânga Nistrului doar în baza contractului existent cu Gazprom.
„Moldovagaz va putea încheia contracte pentru furnizarea gazelor naturale în stânga Nistrului. Din informațiile pe care le avem la această etapă este vorba de o furnizare de către un trader din Europa de 3 milioane de metri cubi pe zi pentru următoarele 16 zile. În cazul în care livrările de gaze naturale vor depăși limita de 3 milioane de metri cubi pe zi și corespunzător vor începe să lucreze industriile mari, atunci Guvernul de la Chișinău va impozita tranzacțiile”.
Dorin Recean a mai subliniat că Tiraspol va achita în avans pentru tranzitarea gazului transportat de la granița Republicii Moldova spre regiunea separatistă, în baza unui acord între Moldovagaz și Tiraspoltransgaz, dar în schimb va trebui să elibereze deținuții politici, să rezolve problemele liceului cu predare în limba română din Rîbnița, precum și să păstreze postul public TV în grilă.
„Kremlinul a creat această problemă și atunci trebuia să alegem între a lăsa oamenii din stânga Nistrului să înghețe din nou, așa cum a fost în luna ianuarie sau să avem această decizie echilibrată. Alegerea Tiraspolului nu este o soluție potrivită pentru că în continuare aduce multă incertitudine și lasă oamenii din stânga Nistrului vulnerabili la ceea ce vrea să facă sau nu vrea să facă regimul de la Kremlin”.
Potrivit lui Vadim Kransnoselski, în perioada 1-10 februarie, regiunea a primit primit 26.275 de milioane de metri cubi de gaz din cele 20 de milioane de euro oferite din partea UE. Liderul separatist a adus mulțumiri oficialilor Uniunii Europene pentru restabilirea sistemului energetic, precum și Chișinăului, dar și Kremlinului.
„Suntem recunoscători oficialilor Uniunii Europene pentru sprijinul acordat, care a permis, la acest moment, restabilirea sistemului energetic. În continuare, Transnistria va fi alimentată cu gaz de către compania ungară, cu participarea „Moldovagaz”. Nu pot să nu remarc decizia pozitivă luată de Comisia pentru Situații Excepționale a Moldovei în acest sens. Livrarea de gaz din Ungaria a fost posibilă datorită sprijinului financiar și funcțional din partea Rusiei. Mulțumesc reprezentanților Ministerului Energiei al Federației Ruse pentru ajutorul acordat”.
Potrivit lui Andrei Curăraru, expert în securitate publică și politici publice al Comunității Watchdog.md, refuzul Tiraspolului a fost unul previzibil.
„Acceptarea ajutorului UE ar fi însemnat reducerea dependenței de Rusia, iar Kremlinul nu putea permite asta”.
Andrei Curăraru mai subliniază că trezesc motive de îngrijorare și compania ungară, implicată în schema de livrare a gazelor către regiunea separatistă transnistreană.
„MET Gas and Energy Marketing AG, compania din Ungaria implicată în tranzacție este cunoscută din rapoartele publice ca fiind o firmă căpușă folosită de Victor Orban pentru a extrage bani din sistemul energetic ungar. Acum același model ajunge în Republica Moldova, gaz pentru Transnistria, profit pentru rețelele politice din Budapesta și Moscova”.
Până acum, Uniunea Europeană a alocat regiunii separatiste 20 de milioane de euro drept ajutor umanitar, acesta fiind oferit în contextul în care, de la 1 ianuarie 2025, locuitorii din stânga Nistrului au rămas fără gaze rusești, după ce Ucraina a refuzat să prelungească contractul de tranzit. La rândul său, Gazprom, companie controlată de Kremlin, a refuzat să livreze gaze în stânga Nistrului prin alte conducte, invocând o pretinsă datorie care nu a fost confirmată de un audit internațional, realizat la inițiativa Republicii Moldova.
Lasă un comentariu