NOUTĂȚI

Rectori din România și Moldova au adoptat o rezoluție prin care își declară susținerea pentru aderarea Moldovei la UE

Compus de Redacția STAR

Rectorii universităților din Republica Moldova și România au adoptat o rezoluție prin care susțin aderarea la Uniunea Europeană a Republicii Moldova. Documentul a fost adoptat vineri, 13 septembrie, la Chișinău, în cadrul primei ședințe comună a consiliilor naționale ale rectorilor din cele două țări. Cele două structuri și-au propus să colaboreze activ pentru a sprijini aderarea Moldovei la UE, așa cum universitățile sunt instituțiile care au un cuvânt greu de spus în acest sens.

„Este o întâlnire care vine la 10 ani după întâlnirea precedentă din 2014 și vine într-un moment crucial pentru parcursul european al Republicii Moldova. În contextul în care Republica Moldova a obținut statutul de candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană, această conlucrare între cele două consilii Naționale ale Rectorilor din România și Republica Moldova este încă și mai importantă, este mai importantă decât oricând”, a spus Sorin Mihai Cîmpeanu, președintele Consiliului Național al Rectorilor din România.

 „Când Moldova se află pe parcursul european, pregătirea către aderarea la UE, acești colegi, prieteni, rectori din România, au venit cu rapoarte pe diferite momente de integrare de a ne îmbunătăți și a ne ușura parcursul nostru european”, a spus Emil Ceban, președintele Consiliului Rectorilor din Republica Moldova.

Prezent la ședința comună a celor două consilii ale rectorilor de pe ambele maluri ale Prutului, Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării din România, Bogdan-Gruia Ivan a declarat că rezoluția privind sprijinirea parcursului european al Republicii Moldova este un semnal extrem de puternic venit din partea elitelor din România.

 „Noi nu am uitat care ne sunt prietenii cei mai buni. Nu am uitat că vorbim aceeași limbă, avem o istorie care ne leagă. Mai ales nu am uitat niciodată că viitorul nostru poate să fie doar unii alături de ceilalți. Din acest punct de vedere, cred că data de 20 octombrie este una extrem de importantă pentru viitorul tinerilor din Republica Moldova și cred că parcursul poate să fie doar înspre Europa. ”

Rezoluția adoptată mai prevede acordarea statutului de invitat permanent al conducerii Consiliului Național al Rectorilor din Moldova la ședințele Consiliului Național al Rectorilor din România. Documentul se referă și la sprijinirea integrării universităților moldovenești în Aria Europeană de Educație și în Spațiul European al Cercetării. De asemenea, gazda evenimentului, Universitatea Tehnică a Moldovei a fost invitată să devină membru cu drepturi depline în Alianța Universităților Europene. Astfel, UTM devine prima universitate din Moldova care va face parte dintr-o rețea europeană care cuprinde 10 universități din 10 țări membre UE.

 „În primul rând, e o recunoaștere internațională, extinderea acelor relații pe care le avem cu universitățile din România. Mai multe proiecte, mai multe mobilități, mai multe burse de mobilitate pentru profesori, proiecte de cercetare comune. Va beneficia întreaga comunitate academică”, a spus Viorel Bostan, rectorul Universității Tehnice din Moldova.

Reuniunea comună a Consiliului Rectorilor din Republica Moldova și a Consiliului Național al Rectorilor din România se desfășoară în perioada 12-15 septembrie la Chișinău, cu suportul Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României. Evenimentul vizează consolidarea relațiilor interinstituționale între universitățile de pe ambele maluri ale Prutului, în contextul obținerii de către Republica Moldova a statutului de țară candidată la Uniunea Europeană și reformării învățământului superior.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu