Recolta de struguri din acest an va fi cu până la 35% mai mică față de anul trecut și va constitui între 3 și 12 tone de struguri la hectar. De vină ar fi temperaturile extreme din acest an. Cu toate astea, strugurii recoltați vor avea un gust mai intens și bogat, spune secretarul de stat de la Ministerul Agriculturii.
,, A fost un an atipic. Vreau să vă zic că am avut temperaturi extrem de ridicate în lunele martie și iulie. Iarna am avut temperaturi de -17,8 în special al sud la soiul de struguri Merlo au înghețat mugurii centrali. Am avut probleme cu polenizarea, în timpul înfloritului viței de viei, noapte a fost înregistrate temperaturi de sub 15 de grade. Deci procesul de polenizarea a decurs anevoios și tot în aceasta perioadă a fost multe ploi”, a spus Andrian Digolean, secretar de stat la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare.
Unii vinificatori deja confirmă datele prezentate de minister. Ion Luca deține 10,5 hectare de viță-de-vie în centrul țării. Bărbatul spune că toate terenurile au fost afectate de secetă.
,,Din primele zile de cules putem să spunem cu siguranță, că avem recoltă mai mică de la 30 până la 50% pe unele parcele. Strugurii sunt perfect sănătoși, au acumulat tot zahărul, tot de ce avem noi nevoie, doar că da, este mult-mult-mult mai puțin material. Și da, asta va rămâne deja încă un an cu struguri de foarte buna calitate, dar nu reușim să facem un randament bun, pentru că seceta a redus semnificativ de cantitatea recoltată”.
Elizaveta Breahnă, specialist de la Oficiul Național al Viei și Vinului susțin că, deși calitatea strugurilor este bună, condițiile meteorologice din acest an au adus mai multe dezavantaje.
,,Seceta poatea avea benificii. Benificii mai puține decât neajunsuri, deoarece vom avea un randament mai mic în must, asta-i un aspect. Al doilea, conținut ridicat de alcool și în același timp când se copt prea rapid strugurii nu avem componenta aromatică, adică nu sunt dezvoltate aromele la justa lor valoare, deci ca gust va fi mai structurat, culoarea va fi mai ridicată, mai ales a soiurilor roșii”.
În consecință, Ministerul Agriculturii recomandă agricultorilor să vândă strugurii la un preț cuprins între 5 și 7 lei pentru un kilogram. Cel mai mar preț ar urma să fie stabilit pentru strugurii destinați vinurilor cu denumire de origine și indicație geografică, pentru soiurile deficitare, cele autohtone, dar și pentru cele de selecție nouă.
Lasă un comentariu