Investind în Republica Moldova, Occidentul contribuie și la obiectivul de asigurare a păcii și stabilității în regiune, a sugerat prim-ministrul Republicii Moldova Dorin Recean, la Conferința de Reconstrucție a Ucrainei ce se desfășoară în perioada 11-12 iunie, la Berlin. La conferința în cadrul căreia va fi planificată reconstrucția postbelică a Ucrainei, după războiul declanșat la scară largă de Rusia, în urma căruia regiuni întregi sunt în ruine, au participat și președintele ucrainean Volodimir Zelenski, șefa Comisiei Europene Ursula von der Leyen și cancelarul german Olaf Scholz.
„Suntem mai puternici împreună și vedem acest lucru prin susținerea pe care o oferă comunitatea internațională procesului de reconstrucție a Ucrainei. Dezvoltăm și extindem rețelele noastre de drumuri și căi ferate pentru a oferi mai multă conectivitate între Ucraina și Uniunea Europeană. Moldova, care are a doua cea mai lungă graniță cu Ucraina, este pregătită să devină un centru strategic esențial pentru reconstrucția Ucrainei”, a punctat șeful Cabinetului de Miniștri de la Chișinău, Dorin Recean.
Atacurile susținute ale Rusiei asupra rețelei electrice ucrainene au forțat Kievul să instituie întreruperi de energie electrică la nivel național. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski spune că în aceste condiţii, soluţiile urgente pentru industria energetică sunt prinicipala sa prioritate.
„Una dintre cele mai importante ținte ale atacurilor este sectorul energetic al Ucrainei. Resursele energetie sunt utilizate de președintele Putin ca o armă pentru a ne face să îngenunchem”, a declarat Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei.
În acest context, cancelarul german Olaf Scholz a cerut sprijin pentru inițiativa de consolidare a apărării antiaeriene ucrainene și a promis că va furniza Kievului în viitorul apropiat, cel de-al treilea sistem Patriot.
„Rusia continuă să atace aproape zilnic infrastructura energetică din Ucraina. Dar, în ciuda acestor atacuri, aprovizionarea cu energie a Ucrainei a fost menținută. Am fost de ajutor în acest sens, nu doar prin repararea și protejarea stațiilor de transformare care au fost avariate și a liniilor, ci și prin investiții în decarbonizare și eficiență energetică”.
Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anuntat că primele 1,5 miliarde de euro din veniturile provenite din activele rusești înghețate vor fi transferate Ucrainei din luna iulie.
„90% din aceste fonduri vor merge către apărare, iar 10% către reconstrucție. Mai târziu în această săptămână, la summitul G7, vom discuta în continuare cum poate beneficia Ucraina și mai rapid și chiar mai mult de pe urma activelor rusești mobilizate. ”
Conferinţa de două zile pentru Reconstrucţia Ucrainei precede summitul Grupului celor Şapte, unde aliaţii occidentali ai Ucrainei se vor întâlni în Italia, precum şi un summit global pentru pace în Elveţia, care va avea loc în weekendul următor.
Lasă un comentariu