Dronele rusești care au căzut săptămâna trecută pe teritoriul Republicii Moldova au fost detectate și urmărite, până au căzut în localitățile din raioanele Căușeni, Râșcani și Criuleni, anunță premierul Dorin Recean. Șeful Guvernului mai precizează că dat fiind pericolul unui război la graniță, țara noastră trebuie să-și consolideze capacitățile de detectare a dronelor care survolează ilegal spațiul aerian al Republicii Moldova.
În ultimele zile, trei drone rusești au fost descoperite pe teritoriul Republicii Moldova. Niciuna dintre ele nu avea încărcătură cu explozibil și nu au fost înregistrate victime s-au pagube. Două dintre aparatele de zbor au fost găsite duminică, în localități din raioanele Râșcani și Căușeni și a treia, a fost descoperită marți, într-un sat din Criuleni.
,,Noi trebuie să ne întărim capacitățile pentru a detecta aceste drone și pentru a le neutraliza. Să reținem că o parte dintre aceste drone însoțitoare au explozibil și altele, nu au. Din fericire, cele care au fost deraiate în teritoriul Republicii Moldova au fost detectate la timp și, corespunzător, neutralizate’’.
Dorin Recean a spus că dronele au fost neutralizate, referindu-se la faptul că după cădere, au fost ridicate de geniști și polițiști, fără a pune în pericol pentru cetățeni. Nici Moldova, nici alte țări vecine nu doboară dronele rusește care le survolează ilegal spațiul aerian decât în cazul în care există un pericol iminent pentru populație. Motivul este simplu. Astfel de acțiuni ar da Moscovei temei de a le acuza de implicare în război. Moldova nu are nici capacitățile militare pentru a doborî aceste drone, spune fostul ministru al Apărării Vitalie Marinuța.
,,Aici, în afară de resurse de depistare a dronelor inamicului, trebuie să avem resurse de imobilizare sau de doborâre, rachete sol – aer, rachete sol-sol. În Republica Moldova este stipulat când, ce fel de aparat zburător este doborât, în ce condiții, cine dă indicațiile necesare, cum se dau indicațiile necesare. Deci noi avem practic tot spectrul legislativ pentru a ne proteja hotarul nostru, dar nu avem resursele necesare’’.
Republica Moldova are însă capacitatea de a urmări traseul dronelor. Anul trecut, Ministerul Apărării a cumpărat un radar produs în Franța. Investiția, una dintre cele mai mari făcut de sistemul de apărare, a fost necesară mai ales după ce Rusia a declanșat războiul din Ucraina. Costurile, care nu au fost dezvăluite, au fost acoperit de un pachet de sprijin în valoare de 40 de milioane de euro, oferit de Uniunea Europeană. Expertul militar Vitalie Marinuța spune că țara noastră are nevoie de cel puțin două radare pentru a monitoriza spațiul aerian.
,,Chiar și în Strategia Apărării Naționale, aprobată în decembrie 2023 este menționat că invazia Rusiei asupra Ucrainei este un pericol care afectează securitatea națională a Republicii Moldova. Practic în acest război de invazie ruso-ucrainean, dronele sunt folosite pe scară largă și noi trebuie să facem tot posibilul ca să ne protejăm în caz de necesitate’’.
Pe plan diplomatic, autoritățile de la Chișinău au prezentat note de protest ambasadorului Rusiei de fiecare dată când drone sau rachete lansate de armata Moscovei au survolat spațiul aerian al Republicii Moldova. La fel s-a întâmplat și marți, când Oleg Ozerov a fost chemat la Ministerul Afacerilor Externe din Chișinău. Deși autoritățile spun că dronele găsite în țara noastră erau de tip Shaed, adică cele folosite de armata rusă, Ozerov neagă acest fapt și dă vina pe Ucraina.
Lasă un comentariu