Politicienii au reacționat diferit la scumpirea semnificativă a energiei electrice și a energiei termice. În timp ce cei aflați la putere au reiterat că cetățenii vor fi sprijiniți de autorități pentru a achita facturile mai mari, cei din opoziție, printre care reprezentanții Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, i-au învinuit pe guvernanți pentru creșterile din domeniul energetic.
Liderul PSRM, Igor Dodon, afirmă că majorarea tarifelor este determinată de ruperea relațiilor Chișinăului cu Gazprom, companie controlată de Kremlin.
,,Avem de trecut o perioadă foarte dificilă pe parcursul următoarelor luni, ceea ce s-a întâmplat în aceste zile, ruperea relațiilor cu Gazprom, vor duce la aceea că noi vom avea tarife mai mari la energia electrică și gaze nu doar pentru următoarele două luni, dar pe întregul an 2025”.
Ion Ceban, primarul Chișinăului și lider al Mișcării Alternativa Națională, estimează o scumpire în lanț a prețurilor pentru toate produsele și serviciile, după majorările de vineri. Acesta a venit cu mai multe propuneri pentru Guvern în vederea susținerii cetățenilor.
,,O altă propunere ar fi ca actualmente aceste majorări să fie acoperite din banii Guvernului, astfel ca în perioada rece a anului consumatorul final să nu aibă majorări la facturi și în perioada caldă când lumea nu va avea facturi pentru încălzire să fie acoperite aceste costuri. Totodată, propunem guvernului ca cetățenii, agenții economici să nu fie deconectați de la gaze și energia electrică în cazul în care sunt acumulate datorii la facturi. Guvernul aici are toate pârghiile legale prin decizia CSE și nu doar să facă declarații și iar să pună responsabilitatea pe umerii cetățenilor”.
Radu Marian, președintele Comisiei economie, buget și finanțe și deputat pe listele PAS, formațiune aflată la putere, a reiterat că Executivul este alături de cetățeni în acest context, compensând în totalitate creșterea tarifului pentru energie electrică pentru toate gospodăriile casnice care deja beneficiază de compensații pentru un consum de 110 kWh.
,,Cifra de 110 kWh a fost identificată conform datelor despre consumul mediu al gospodăriilor casnice din sezonul rece precedent, care arată că în 2023-2024, consumul mediu era de 138 kWh. Astfel, încurajăm cetățenii să economisească 20% din energia electrică pentru a ajunge la un consum de 110 kWh, ceea ce este realizabil, după cum arată experiența din 2022-2023. Pe lângă acoperirea creșterii tarifului pentru electricitate, Guvernul va compensa și creșterea tarifului pentru energie termică pentru gospodăriile casnice eligibile începând cu luna ianuarie”.
Cu o zi mai devreme, liderul Coaliției pentru Unitate și Bunăstare, Igor Munteanu, a menționat că dublarea tarifului pentru curentul electric va face mult rău populației, dar va aduce și un bine, adaptând consumatorul din Republica Moldova la prețurile existente în România.
,,Până acum, curentul ieftin de la MGRES era rezultatul “târgului” între Gazprom și autoritățile de la Chișinău după modelul: “noi subsidiem Transnistria, din care rupeți și voi un beneficiu, cumpărați electricitatea produsă la Kuciurgan pe baza gazului neachitat de Tiraspol pret preferențial, plătiți-le în schimb regimului separatist ca să aibă din ce-și achita oligarhii și KGB și toți avem de câștigat”. Ani în șir, acest model oneros de business umplea conturile celor care negociau direct cu Gushan tariful fixat “din aer” pentru că, oricum transnistrenii nu achitau niciun ban din acest gaz, creându-i Chișinăului însă o falsă senzație ca nu trebuie de schimbat nimic și ca suntem la adăpost”, a punctat acesta pe pagina sa de Facebook.
În aceeași zi, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a subliniat că situația din domeniul energetic din țara noastră este generată de Federația Rusă.
,,Rusia, prin Gazprom, încearcă să ne șantajeze, îi ține în frig pe oamenii din regiunea transnistreană și distribuie dezinformare, învinuind propria subsidiară de datorii invalidate de un audit internațional. Este timpul să privim înainte, să fim puternici și să arătăm că Moldova își construiește viitorul pe valori, nu pe frică”.
Totodată, reprezentantul Guvernului Recean a subliniat că ,,în condițiile stării de urgență”, instituțiile implicate au la dispoziție toate instrumentele și resursele necesare pentru ca a interveni în contextul situației energetice.
Lasă un comentariu