NOUTĂȚI

,,Războiul hibrid împotriva Moldovei și a cetățenilor săi este tot mai intens”, a avertizat Klaus Iohannis

Compus de Redacția STAR

Războiul hibrid purtat împotriva Republicii Moldova și a cetățenilor săi este tot mai intens și ia forme tot mai grave, a avertizat liderul de la București, Klaus Iohannis, în timpul vizitei sale la Chișinău cu ocazia Zilei Limbii Române. Iohannis a semnat o Declarație comună cu lidera de la Chișinău, Maia Sandu, privind cooperarea bilaterală pentru consolidarea rezilienței Republicii Moldova, un act ce reprezintă, potrivit semnatarilor, și o reconfirmare a sprijinului oferit țării noastre în contextul regional actual, mai exact ,,menținerea păcii, securității și stabilității”.

Declarația comună cu privire la cooperarea bilaterală pentru consolidarea rezilienței Republicii Moldova are opt obiective, printre care ,,consolidării rezilienței Republicii Moldova în fața amenințărilor hibride, dezinformării, subminării proceselor democratice și a statului de drept”, cele două state vor îmbunătăți cooperarea ,,pe aspecte legate de gestionarea frontierelor, combaterea crimei organizate și economice, contracararea spălării banilor și a circuitelor financiare ilicite”. Dar vor coopera și ,,pentru atragerea fondurilor europene, a finanțărilor din partea instituțiilor financiare internaționale și a investițiilor private pentru realizarea proiectelor de infrastructură de interes comun”.

,,Această declarație reprezintă și o reconfirmare a sprijinului multidensional pe care România îl acordă Republicii Moldova pentru consolidarea rezilienței constituționale și la nivelul societății. Războiul hibrid purtat asupra Republicii Moldova și a cetățenilor săi este tot mai intens și ia forme tot mai grave. În contextul regional atât de complex, consolidarea independenței pe toate planurile rămâne o premisă esențială pentru dezvoltarea cuprinzătoare și afirmarea democratică, europeană a Republicii Moldova”.

„Declarația semnată astăzi reafirmă susținerea dumneavoastră fermă în fața numeroaselor provocări cu care ne confruntăm. România joacă un rol esențial în sprijinirea eforturilor noastre de consolidare a independenței energetice a Republicii Moldova”, a spus Maia Sandu.

Liderul de la Cotroceni a dat asigurări că Bucureștiul va continua să susțină Chișinăul ,,în orice situație de criză, inclusiv din domeniul energiei”, dar și în parcursul său european.

,,În această toamnă, inclusiv prin participarea la referendumul privind integrarea europeană, cetățenii Republicii Moldova vor avea oportunitatea istorică să opteze pentru stabilitate, securitate și bunăstare, pentru continuitate pe drumul european. Este vital ca vocea dumneavoastră să fie foarte clar auzită aici, la Chișinău, la Bruxelles, în toate capitalele europene și la nivel internațional!”, a spus Iohanis.

,,România continuă să fie cel mai puternic susținător al Republicii Moldova pe plan internațional, sprijinind cu fermitate parcursul nostru european. Lansarea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană în iunie curent nu ar fi fost posibilă fără sprijinul constantat și deplin al României”, a spus Maia Sandu.

Președintele Republicii Moldova a trecut în revistă contribuția României la realizarea proiectelor din diverse domenii, precum celor din energetică, infrastructură și educație. Maia Sandu a ținut să mulțumească Bucureștiului pentru susținerea acordată Chișinăului.

,,Ultimii ani marcați de pandemie, de criza energetică și de război ne-au pus la încercare, dar chiar și în cele mai grele timpuri, România ne-a fost mereu alături. În numele cetățenilor noștri vă mulțumesc mult, domnule președinte”.

Ulterior, cei doi lideri au mers la Aleea Clasicilor din Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt” , unde au depus flori la bustul poetului Mihai Eminescu. Tot acolo s-au adunat mai multe persoane care au cerut celor doi președinți unirea Moldovei cu a României.

În contextul Declarației semnate, cei doi președinți au venit cu un apel către autoritățile competente, mai exact ,,să implementeze cu prioritate angajamentelor convenite” ,,prin intermediul mecanismelor de consultare și cooperare existente”.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu