NOUTĂȚI

Râurile din toată țara sunt grav afectate de temperaturile ridicate din această vară

Compus de Redacția STAR

Nivelul râurilor Nistru și Prut este în scădere din cauza temperaturilor ridicate și a lipsei de precipitații. Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis un cod galben de secetă hidrologică și avertizează că, în unele regiuni, nivelul apelor ar putea scădea cu până la 20 de centimetri. Nu există risc de secare, spun autoritățile, însă subliniază importanța economisirii resurselor de apă.

Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis o nouă avertizare de cod galben, portocaliu și chiar roșu pe alocuri. Pe sectorul Nistrului cuprins între Naslavcea și Dubăsari, scăderea estimată este de circa 10 cm. Pe Prut, între Criva și Șirăuți, nivelul ar putea scădea cu 10–20 cm.

,,Principala cauza este canicula de afară, schimbările climatice, fenomenele climatice extreme, cu care Moldova se confruntă la ziua de astăzi. Nivelul apei este puțin mai scăzut, nu este risc de secare, nici într-un caz, nici pe Nistru nici pe Prut nici pe râurile din țara, poate doar câtiva mici afluenți, și asta va fi pe o perioadă foarte scurtă de timp. Agricultorii sau sunt din mediul rural, simt foarte tare caniculă dată, dar nu există risc de secare”, a spus directorul interimar „Apele Moldovei”, Nicu Belitei.

În fiecare vară, din cauza secetei, sunt emise avertizări hidrologice. Locuitorii satelor de pe malul Nistrului privesc cu îngrijorare cum întinderile de uscat se extind.

În satul Pohrebea din raionul Dubăsari, nivelul râului Nistru a scăzut vizibil. Dacă în alți ani, aici curgea apă din plin, acum malurile sunt uscate. Oamenii din zonă sunt tot mai îngrijorați, mai ales că temperaturile se mențin ridicate, iar ploi nu se prevăd în timpul apropiat.

,,Iată vedeți cat e?”

,,Zece ani in urma apă permanent era aici, 5 metri de la mine, permanent. Acum eu singur sunt în șoc ca a stat așa Nistrul, foarte tare a scăzut, foarte tare”.

,,Asta e unicul loc în care noi putem să ne apropiem și să ne odihnim, să primim plăcere de la faptul ca putem să ne scăldăm în apă curată, în Nistru și asta este un minus în genere pentru natura, nu doar pentru odihna”.

,,Față de anul trecut chiar a scăzut considerabil. Oricum an de an el scade tot mai tare și mai tare. El chiar se vede cum se derapă. Speram ca totuși nu o sa scadă pana la urma”.

Potrivit specialiștilor, nivelul redus al râurilor se va menține cel puțin până la începutul săptămânii viitoare.

Despre autor

Redacția STAR