NOUTĂȚI

Raportează mită electorală. Treizeci de cetățeni au apelat la serviciul 112 în perioada 1-11 octombrie

Compus de Redacția STAR

Treizeci de cetățeni au apelat la serviciul 112 în perioada 1-11 octombrie, pentru a raporta cazuri privind mituirea alegătorilor sau nereguli în campania electorală. Expertul în justiție și securitate Andrei Curăraru crede că din ce în ce mai mulți cetățeni vor refuza mita pentru votul lor și vor apela la organele de drept, datorită măsurilor întreprinse de autorități pentru combaterea corupției electorale.

,,Solicitările sau informațiile oferite de cetățeni precum că ar fi fost oferite careva bonusuri sau daruri sau sume de bani dacă ar fi să voteze pentru anumit candidat, sunt înregistrate de la începutul lunii octombrie zilnic putem avea 3, 4, 5 solicitări cu referire la astfel de cazuri. Spre exemplu chiar joia trecută 12 solicitări referitoare la cazuri legate de frauda electorală’’, a spus Ana Carpovici,
ofițer de presa serviciul 112.

Carpoivici a menționat că cazurile raportate nu se referă doar la corupția alegătorilor, ci și la agitația electorală agresivă și propagandă, ia cetățenii care au sunat la 112 susțin că ar fi vorba de reprezentanți ai mai multor candidați la alegerile prezidențiale. La rândul său expertul în justiție și securitate a precizat că pentru acceptarea mitei electorale cetățenii riscă o amendă de până la 37,5 mii lei.

,,De obicei să face un proces verbal, mulți dintre noi s-a confruntat în calitate de șoferi cu faptul cum se sancționează contravenția administrativă. Partea bună pentru cei care au primit acești bani este că dacă ei raportează la poliția în timp util faptul că a fost atrași în aceasta schemă, ei nu vor mai răspunde în fața legii. Adică cel mai bine este ceea ce a chemat și procuroarea anticorupție – să vină fiecare, să scrie o scurtă lămurire în legătură cu circumstanțele și să pleci un om liber’’, a spus Andrei Curăraru, expert în justiție și securitate.

Expertul a mai subliniat că autoritățile nu urmăresc să amendeze toată lumea, având în vedere cifra de 130 de mii de cetățeni care au primit mită pentru vot, anunțată de oamenii legii. În schimb, sunt întreprinse măsuri care vor determina oameni să se gândească și să nu accepte mita sau, cel puțin, dacă primesc bani, să voteze pentru cel pe care îl susțin cu adevărat.

,,Noi știm că circă 100 de persoane au fost sancționate administrativ și o primit amenzi. Un număr similar de oameni a sunat la 112 și a denunțat acte de corupere electorală. Acuma știm că au fost reținute organizatori de exemplu în Orhei inclusiv și primarul localității cred că o să dureze un pic până toți oameni o să înțeleagă că ei figurează pe aceste liste, listele sunt cunoscute’’.

Am încercat să aflăm de la Inspectoratul General al Poliției dacă au fost găsiți deja oamenii care au încercat să ofere mită cetățenilor care au apelat la 112, însă nimeni nu a răspuns la apelurile noastre telefonice. Pe 9 octombrie, în cadrul ședinței guvernului, ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, a declarat că fiecare caz de corupție electorală va fi tratat individual de către poliție.
,,Noi am înregistrat foarte multe apeluri la 112 prin care cetățenii Republicii Moldova denunță astfel de cazuri și denunță circumstanțele în care au fost atrași în această schemă criminală și depun depoziții foarte clare cine l-a atras, prin ce metode. Au probe video, screenshot și noi investigăm foarte atent fiecare caz. Pe fiecare caz sunt inițiate anchete și fiecare caz se cercetează în corespundere cu legislația în vigoare’’.

În aceeași zi, președinta Comisiei Electorale Centrale, Angelica Caraman, a afirmat că în acest moment comisia nu dispune de suficiente probe pentru a descalifica vreun candidat de la alegerile prezidențiale.

,,Am urmărit cu toții acea conferință de presă, cu adevărat avem anumite informații care au ajuns în adresa CEC, dar aceste informații sunt venite din teritoriu și vizează mai multe încălcări admise atât la colectarea de semnături cât și acum din ceea ce au comunicat colegii de la IGP. Reiterez noi încă nu am recepționat materialele ca să ne putem pronunța vizavi de informațiile respective’’.

Vicepreședintele CEC, Pavel Postică, a adăugat într-un comentariu pentru ONE TV că, până în data de 14 octombrie, în afară de adresarea poliției la CEC, nu au fost oferite dovezi care ar duce la eliminarea vreunui candidat din cursa prezidențială.

Anterior, șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțanu, și șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, au organizat o conferință de presă comună, în cadrul căreia au declarat că 130 de mii de cazuri de mită electorală au fost raportate la poliție. Atunci, Dragalin a subliniat că alegătorii care au acceptat sau vor accepta mită riscă o amendă de până la 37,5 mii de lei. Ulterior, poliția a amendat peste 100 de persoane pentru corupere electorală pasivă. 

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu