NOUTĂȚI

Putin propune modificarea doctrinei nucleare a Rusiei. Vrea să poată folosi armele nucleare împotriva statelor care îi amenință suveranitatea

Compus de Redacția STAR

Președintele rus, Vladimir Putin vrea să folosească armele nucleare împotriva statelor care îi amenință suveranitatea. În cadrul Consiliului de Securitate al Rusiei, acesta a propus miercuri ca un atac asupra Rusiei sau Belarusului cu arme convenționale să constituie un temei pentru un răspuns nuclear.

 „În versiunea actualizată a documentului, se propune ca agresiunea împotriva Rusiei de către orice stat nenuclear, cu participarea sau sprijinul unui stat nuclear, să fie considerată drept un atac comun al acestora împotriva Rusiei.”

Declarațiile lui Putin au fost făcute pe fondul discuțiilor privind posibilitatea ca Occidentul să permită Ucrainei să lanseze atacuri cu arme cu rază lungă de acțiune asupra Rusiei. În replică, Kievul a declarat că inițiativa Moscovei este șantaj disperat menit să oprească succesele armatei ucrainene.

 „Omul începe o „operațiune militară specială” care ar fi trebuit să dureze trei zile – spunem asta sarcastic, „trei zile” – iar astăzi, cu mâinile tremurânde, citește de pe foaie următoarele: „Dacă vom provoca acest război cu arme convenționale, vom folosi arme nucleare împotriva unui stat nenuclear.” Este, pur și simplu, un colaps total al reputației. Federația Rusă nu înțelege cum să oprească ceea ce urmează să continue în acest război. Iar ceea ce urmează în acest război noi vedem nu doar pe frontul din Kursk, dar și prin exemplul atacurilor cu rachete cu rază lungă de acțiune fabricate în Ucraina”, a spus Mihailo Podoliak, consilierul șefului Biroului Prezidențial Ucrainean.

 Conform expertului militar BBC, Pavel Axenov, modificările pe care președintele rus a propus să le aducă doctrinei nucleare sunt atât de vagi, încât ar putea pune conducerea Rusiei într-o poziție stânjenitoare.

„Noua versiune a doctrinei prevede un răspuns nuclear la un atac masiv, de exemplu, cu drone. În septembrie, Ucraina a lansat peste 150 de drone simultan asupra unor ținte din Rusia. Este posibil ca astfel de atacuri să se repete, iar atunci Rusia va fi în fața unei alegeri dificile — fie să declanșeze un război nuclear ca răspuns la un atac obișnuit în acest conflict cu drone, fie să arate că doctrina nucleară nu funcționează,” susține expertul militar.

Doctrinele nucleare conțin adesea formulări destul de vagi. Acest lucru este intenționat, pentru a descuraja potențialul inamic să întreprindă acțiuni apropiate de „linia roșie”, dar fără a o depăși, scrie BBC.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu