NOUTĂȚI

Psihologii cu drept de liberă practică vor să stabilească singuri onorariul pentru o ședință efectuată

Compus de Redacția STAR

Psihologii cu drept de liberă practică care au muncit mai mulți ani în cadrul unor instituții de profil, membre ale Asociației Internaționale de Psihanaliză ar trebui să stabilească singuri onorariului pentru o ședință de terapie, dar nu să muncească conform taxelor stabilite de Colegiul Național al Psihologilor, așa cum prevede un proiect de lege în acest sens. O astfel de propunere a fost înaintată de specialiștii în psihanaliză în cadrul unor dezbateri publice la proiectul de lege privind exercitarea profesiei de psiholog. Documentul a fost votat acum două săptămâni în prima lectură în Parlament.

,,Dacă eu din resurse proprii trec acest parcurs de 12 ani de formare și plătesc pentru o oră de supervizare săptămânal 50 de euro, deci cum poate Colegiul Național să-mi indice mie ce onorariu să solicit pentru ședința mea în calitate de psiholog de liberă practică?’’, a spus Zinaida Bolea, președinta Societății de Psihanaliză Clinică și Aplicată din Moldova.

Comisia de etică care face parte din cadrul Colegiului National al Psihologilor trebuie să monitorizeze activitatea celor care oferă servicii în psihologie, dar și ce taxe percep aceștia de la pacienți, spun experții.

,,Orice psiholog care are o formare mai serioasă este afiliat unei instituții internaționale și naționale și respectiv, instituția profesională reglementează lucrurile. De exemplu în cadrul Societății de Psihanaliză din Republica Moldova, niciun coleg nu-și permite să depășească limita onorariului. Este o etică interinstituțională. De exemplu, într-un domeniu de terapie, când supervizorii în țara noastră au un onorariu, cei care sunt în formare au alt onorariu, cei care sunt în formare au un alt onorariu’’.

Potrivit documentului aprobat de Legislativ, psihologii vor fi evaluați o dată la cinci ani de către Colegiul Național al Psihologilor. Registrul unic al psihologilor va asigura evidența sistematizată a informației despre psihologii care prestează servicii de asistență psihologică și psihoterapeutică în cadrul sistemului public, privat și cu drept de liberă practică. În Republica Moldova sunt aproape o mie de psihologi care activează în diverse instituții din sectorul public, în domeniile educație, sănătate, asistență socială, ordine publică, justiție. 

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu