Partidul Socialiștilor a anunțat vineri că va iniția o moțiune de cenzură împotriva Guvernului condus de Dorin Recean. PSRM acuză executivul de la Chișinău de criză continuă în sectorul energetic și incapacitatea de a întreprinde măsuri eficiente. Anunțul a fost făcut, vineri de liderul PSRM, Igor Dodon în timp ce protesta în fața clădirii ANRE, unde s-a decis majorarea tarifului pentru gaze. Reprezentanții Guvernului nu au comentat intenția socialiștilor.
,,Socialiștii și colegii noștri comuniști din Parlament inițiem moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Recean. Acest guvern a mințit populația Republicii Moldova și noi avem o întrebare foarte simplă de ce când gazul era ieftin în vară, noi nu am cumpărat gaz ieftin’’.
La scurt timp într-o postare pe Facebook, președintele Parlamentului Igor Grosu a scris că Parlamentul împreună cu Guvernul se va asigura să trecem cu bine și peste această iarnă, în pofida faptului că opoziția împreună cu „prietenii lor de la Kremlin” vor să semene panică și să slăbească instituțiile statului.
Opoziția, cea care lipsește de la ședințele Parlamentului sau care se închină unui stat agresor, a decis să inițieze o moțiune de cenzură împotriva Guvernului, invocând motivul „incapacitatea de a întreprinde măsuri eficiente pentru protejarea cetățenilor”. Vreau să le reamintesc că în fiecare an, în prag de iarnă, moldovenii sunt șantajați că vor îngheța anume de „prietenii ” de la Kremlin a acestei opoziție, a scris Igor Grosu.
Nu este prima dată când opoziția parlamentară inițiază moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Recean. Prima moțiune de cenzură a fost înaintată de deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor în iulie 2023. Atunci, opoziția a criticat prețurile mari pentru energia electrică și gazele naturale, pensiile și salariile mici, precum și exodul populației. O altă moțiune de cenzură a fost înaintată de BCS în luna octombrie 2023, atunci cabinetul de miniștri a fost acuzat că de mai mult timp Republica Moldova se află în stare de urgență, iar economia și puterea de cumpărare a cetățenilor a scăzut, prețurile pentru cereale și fructe fiind mici, fapt ce a provocat dificultăți fermierilor.
Potrivit Regulamentului Parlamentului, moţiunea de cenzură poate fi înaintată de cel puţin 26 de deputaţi, iar pentru a demite Guvernul sunt necesare minimum 51 de voturi.
Lasă un comentariu