NOUTĂȚI

PROVOCĂRI în ajun de prezidențiale. Igor Grosu susține că Federația Rusă încearcă să fraudeze alegerile din Republica Moldova prin finanțarea grupărilor politice organizate

Compus de Redacția STAR

Campaniile de dezinformare din spațiul online, inclusiv cu ajutorul inteligenței artificiale, și activitățile digitale ilegale în cadrul campaniilor electorale sunt cele mai mari provocări cu care se confruntă țara noastră în ajunul alegerilor prezidențiale din toamna acestui an. Declarația aparține președintei Comisiei Electorale Centrale Angelica Caraman și a fost făcută în cadrul Conferinței regionale „Banii în Politică”, care se desfășoară la Chișinău. Președintele Parlamentului Igor Grosu a declarat în cadrul aceluiași eveniment că Federația Rusă încearcă să fraudeze procesul electoral din Moldova prin finanțarea unor activități politice.

Președinta Comisiei Electorale Centrale, Angelica Caraman susține că acțiunile înreprinse de autoritățile moldovenești în lupta cu dezinformarea și controlul finanțării partidelor politice sunt insuficiente.

,,Am studiat și practica internațională, dar tema în sine Bani în Politică și finanțarea în spațiul online și mai nou dezinformarea, manipularea, cine sunt autorii acestor mesaje care sunt popularizate pe platformele de socializare aceasta intră în vizorul nostru. Mai cu seamă în contextul pregătirii alegerilor prezidențiale din acestă toamnă și referendumul constitutional”.

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, care este și președintele Partidului Acțiune și Solidaritate, a reitarat că Federația Rusă încearcă insistent să fraudeze alegerile prin finanțarea unor grupări politice organizate.

,,La modul practice indivizi certați cu legea, condamnați, care cu suportul Federației Ruse încearcă insistent, consecvent să discrediteze principalul element al democrației unei țării, în cazul dat al Republicii Moldova în procesul de alegeri, folosind bani cu proviniență dubioasă. Și sigur asta implică un efort colosal din partea Comisiei Electorale Centrale, din partea Consiliului Audiovizualului”.

Diplomați acredidați la Chișinău au punctat, de asemenea, că Republica Moldova se confruntă cu un război hibrid declanșat de Federația Rusă, care afectează securitatea noastră națională, însă țara noastră dispune de sprijinul partenerilor externi pentru a riposta acestor acțiuni.

,,Problema finanțării autorităților politice este o provocare mai mare astăzi. Autoritățile trebuie să indentifice aceste fenomene corect, ceea ce este o povară mare de reziliență a instituțiilor de stat. Cu toate acestea nu este un motiv de a ceda, este o oporttunitate de a indentifica soluții creative pentru provocări excepționale”, susține Maaike Keizer, șefa adjunctă a ambasadei Regatului Țărilor de Jos în Republica Moldova.

Conferința regională “Banii în Politică” a reunit la Chișinău reprezentanți din 10 țări. Printre participanți se numără funcționari mandatați să supravegheze finanțările politice, reprezentanți ai societății civile, ai partidelor politice, ai organizațiilor internaționale, ai platformelor online și experți în domeniul electoral și mass-media.

Despre autor

Redacția STAR

Lasă un comentariu